Националният дворец на културата, известен и с краткото НДК (наименование

...
Националният дворец на културата, известен и с краткото НДК (наименование
Коментари Харесай

Започва строежът на НДК

Националният замък на културата, прочут и с късото НДК (наименование до 1990 година: Народен замък на културата „ Людмила Живкова “, на името на Людмила Живкова, дала концепцията за основаването му), е народен културен център в София за конференции, изложения и специфични събития, най-големият конгресен център в Югоизточна Европа[1]. Основното предопределение на постройката, която разполага с 13 зали и се намира в центъра на града, е да се употребява за културни прояви.
Строежът на НДК е част от самодейностите през 1981 година за отбелязването на 1300 години от основаването на българската страна.
Архитектурният план на главната постройка е дело на колектив с началник арх. Александър Баров, а оформлението на околното пространство е по концепция на колектив отпред с арх. Атанас Агура. Главен архитект на парка към НДК е инж. Валентина Атанасова, паркоустроител.
Най-голямата зала („ Зала 1 “) разполага с 3380 места. Сградата е ситуирана на 123 000 m² повърхност, разгърната на 8 етажа и 3 подземни равнища. НДК е издигнат върху повърхност от 18 300 m² и има размер 576 800 m³.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР