Националните честванията Ботеви дни - 2020 във Враца, посветени на

...
Националните честванията Ботеви дни - 2020 във Враца, посветени на
Коментари Харесай

Отменят националните чествания „Ботеви дни 2020“ във Враца заради мерките

Националните честванията " Ботеви дни - 2020 " във Враца, отдадени на 144-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, тази година няма да се състоят, поради въведените противоепидемични ограничения, оповестиха от Общината.

Решението е взето от Общинския действен щаб и е в съгласие с членовете на Ботевския учредителен комитет. Причината за отменянето на честванията, които се организират от десетилетия под патронажа на президента на България, е че квалифицираната културна стратегия, включваща тематични събития и вечерни концерти, ще събере на едно място доста хора.

По същата причина няма да се състои и обичайното шествие във връзка 24 май. Кметът на Враца Калин Каменов, който е ръководител както на Общинския действен щаб, по този начин и на Ботевския учредителен комитет, е декларирал, представен в известието, че все още противоепидемичните ограничения в града се съблюдават от огромна част от жителите.

Организирането на сходни събития, в които вземат участие хиляди хора, ще сътвори причина за нараснало епидемиологично разпространяване на ковид, е допълнил той. Калин Каменов е споделил още на съвещанието на общинския щаб, че през 2019 година по време " Ботеви дни " повече от 10 000 врачани и посетители на града са посетили единствено вечерните концерти в центъра на Враца - нещо, което е невероятно да се случи в този момент.

По думите му, предадени в известието, това би било извънредно безконтролно по отношение на живота и здравето на всеки врачанин. Общината ще сътвори организация за всеки, който желае да се преклони пред подвига на Христо Ботев и неговите четници и да сервира венци и цветя в символ на благодарност пред паметника на Войводата в центъра на Враца или на връх Околчица във Врачанския балкан. Ще бъдат спазени условията на противоепидемичните ограничения и няма да се позволява скупчването на доста хора на паметните места.

" Ботеви дни " във Враца по традиция годишно се организират в границите на дните 27 май - 2 юни. Тази година още веднъж бе решено формалното разкриване да се състои вечерта на 24 май.

Заради въведеното изключително състояние и противоепидемичните ограничения против разпространяването на ковид преди повече от месец бе анулиран Националният туристически поход " По стъпките на Ботевата чета. Козлодуй - Околчица ".



Походът е най-масовата демонстрация в границите на националните празнувания на подвига на Ботевата чета.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР