Националната здравноосигурителна каса ще отпуска безплатно или с намаление за

...
Националната здравноосигурителна каса ще отпуска безплатно или с намаление за
Коментари Харесай

НЗОК отпуска безплатно само 2 лекарства за болест

Националната здравноосигурителна каса ще отпуска гратис или с понижение за пациентите единствено по две медикаменти за едно заболяване от 2020 година. Това излиза наяве от плана на Националния рамков контракт. Ограничението ще влезе в действие, в случай че той бъде подписан.

" Договорените в него текстове лимитират правото ни да лекуваме хронично болните според управленията за държание, ще доведат до нараснали разноски на болните за изписване на предписания и закупуване на медикаменти. Като резултат контролът на хроничните болести ще се утежни, за част от хората – необратимо.

Това обявиха в отворено писмо общопрактикуващите лекари от София – област.  Съгласно измененията в член 49 и член 67 се лимитира опцията жителите на България да получат съответно лекуване за хроничните си болести, отчасти заплатено от осигурителния фонд. За всяко заболяване ще можем да изписваме не повече от 3 препарата, а когато се употребяват комбинирани лекарствени артикули – не повече от 2 медикамента. Нещо повече, НЗОК ще заплаща на аптеката не повече от 1 смесен лекарствен артикул ", декларират лекарите в писмото.

Според тях това значи, че тежки болести като диабет, сърдечна непълнота, по-тежките форми на хипертония, ще би трябвало да закупуват по-голямата част от нужните им лекарства на свободни цени.

За образец те показват болестта сърдечна непълнота, което е много постоянно в практиката. Съгласно Европейските управления за държание е належащо то да се лекува с диуретици, съдоразширяващи лекарства, АСЕ-инхибитори, лекарства за понижаване на сърдечната периодичност и лекарства за понижаване на съсирването на кръвта. Съгласно плана за НРД 2020 НЗОК ще поеме отчасти единствено 2 от тези 5 съществени лечебни групи, останалите ще се закупуват от обезпечените без понижение.

Подобно е и при лекуването на болестта захарен диабет. „ Съвременните управления за държание предлагат включване на лекарства от разнообразни групи, настоящи на разнообразни равнища, за да се реализира оптимално добър надзор на болестта и да се отсрочи оптимално развиването на затруднения. В изискванията на НРД 2020 това няма да бъде допустимо, т.к. единствено един смесен препарат ще изчерпи записаните в НРД благоприятни условия за лекуване, декларират общопрактикуващите лекари. - Нещо повече, според член 52 за предписания болните хора ще би трябвало да ни посещават няколко пъти в месеца, тъй като се лишава съществуващата в този момент опция на една рецепта или един откъслек да се изпишат медикаменти за повече от 30 дни, които да се компенсират при идващото изписване. Например в случай че лекарството е за 20 дни, не можем да изпишем на тримесечна рецепта 2-1-2 опаковки (което е допустимо по разпоредба 4). В този случай пациентът би трябвало да идва за рецепта тогава, когато свърши всички изписани лекарства, т.е. на 40-ия ден в нашия образец.

Ние, общопрактикуващите лекари, които всекидневно се грижим за хронично болните пациенти, сме съществено обезпокоени от оповестените договорености в плана за НРД 2020 година Нещо повече, даже и при отвод на Събора на БЛС да подпише НРД, тези текстове евентуално ще залегнат в разпоредбите за работа през 2020 г, които ще дефинира НЗОК. Цитираните промени в реда на изписване на лекарства на хронично болните целят единствено икономии за НЗОК и демонстрират безсилието на осигурителната институция и Министерство на здравеопазването да подсигуряват даже настоящето минимално равнище на домашно лекуване на хроничните болести и ще усилят разноските за хоспитализации ”, предвиждат медиците.

 

econ.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР