Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за първи път в своята история

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за първи път в своята история
Коментари Харесай

Как здравната каса беше използвана срещу лекаря на 2020 г. - Александър Оскар

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за първи път в своята история обществено опровергава наказване, наложено от нейно отделение, и то най-голямото - столичната здравна каса. Става въпрос за санкция, наложена след поръчкова инспекция против доктор Александър Оскар, доктор на годината за 2020 година, влиятелен детски офталмолог, завежда очната клиника на Александровска болница и Катедрата по офталмология на Медицинския университет - София. Наскоро лекар Оскар сполучливо отбрани професорско звание. През пролетта и лятото на м.г. той беше едно от лицата на митинга против по времето на ГЕРБ и това е най-логичното пояснение за явно тенденциозната институционална офанзива против него през есента на м.г.

Точно преди парламентарните избори през ноември м.г. столичната здравна каса излезе с констатация, че всички осъществени от доктор Оскар над 2700 прегледи за първата половина на годината в диагностично-консултативния център на Александровска болница (бившата поликлиника) са били с неподписани от пациентите (най-често това са родителите на прегледаните деца) амбулаторни листа. На ДКЦ беше наложена санкция от 178 хиляди лева

Повечето лекари покорно одобряват санкциите на касата и не ги апелират, само че в тази ситуация доцент Оскар и ДКЦ " Александровска " апелираха това решение в съда, подадоха сигнали както до Инспектората на НЗОК, по този начин и до Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) за това, че някой употребява институцията на касата за разпра с лекари.

По сигнала, подаден от ДКЦ " Александровска " инспекторатът на здравната каса на собствен ред извърши инспекция на инспекцията и откри голям лист от нарушавания, които слагат под подозрение " нейното качество, обективност и безпристрастност ". Другояче казано, инспекцията е осъществена преднамерено, незнайно на какво съображение, в нарушаване на всички периоди и процедури, а заключенията по нея са случайни, тъй като проверяващите въобще не са прегледали документите от всички прегледи, а са намерили единствено седем неподписани амбулаторни листа и то - на всички проверявани лекари в ДКЦ, които също са общо седем.
Реклама
В последна сметка преди дни НЗОК опроверга сама себе си и наложи санкция от 1600 лева на ДКЦ " Александровска " (вместо 178 000). Междувременно и ДАНС излезе със мнение, че държавен орган е направил непозволени дейности.
Как се глобяват лекариНационалната здравноосигурителна каса има 28 регионални районни подразделения, в които работят контрольори. Те, както и длъжностни лица от НЗОК, правят планови и изключителни инспекции на работата на лекарите и лечебните заведения, които работят по контракт с касата. Освен това самата каса има заложени електронни контроли, члез които открива дали има погрешно попълнена или непълна документи, постъпваща онлайн от лечебните заведения.За нарушаванията има два типа наказания - финансови неустойки и преустановяване на контракта сред здравната процедура и НЗОК. Видът и размерът на глобата се дефинират от шефа на НЗОК или шефа на РЗОК според от типа и тежестта на установеното нарушаване, броя на нарушаванията, поредността на осъществяването им.Санкциите нормално са сред 50 и 150 лева в извънболничната помощ и сред 100 и 500 лева за лечебните заведения и се постановат при нарушавания на изискванията и реда за оказване на здравна помощ, условията за налично и механически изправно здравно съоръжение и обзавеждане, за работа с здравна или финансова документи, за назначение на лекарствена терапия, както и когато не бъде известена касата за изменени условия по договорите и други Най-често обаче санкциите са за погрешно попълнена документи, непоставени подписи на пациенти, надвишени предели за посоки или работа и други Договорът сред доктор и касата може да бъде преустановен, в случай че той е отчел неизвършена активност или здравна услуга, за която няма индикации. Ако лекарят не оспори наложена санкция, тя се удържа от идващото заплащане, което получава от здравната каса. Ако обаче не е склонен, казуът отива на арбитражна комисия, която се произнася в двуседмичен период. Решението на комисията, с което се удостоверява санкцията може да се апелира по правосъден път. Дълги години НЗОК имаше особено перо от санкции в приходната част на бюджета си, което неотдавна не съществува. Това, обаче, не значи, че здравната каса не се стреми да глобява за всеки нищожен пропуск. Как е осъществена инспекцията?
В случая с доктор Оскар, и е осъществена в нарушаване на нормативните условия. Няма документална диря за какво е назначена инспекцията, с изключение на документално питане от някогашен чиновник, който обаче не е офталмолог. Проверката е осъществена в неявяване на каквото и да е длъжностно лице от ДКЦ " Александровска ", не е посочено в кой кабинет е осъществена тя, нито какво тъкмо са ревизирали контрольорите. Откритите седем амбулаторни листа без автограф на пациента ставата съображение да се направи извод, че всички листа за общо 2741 прегледа са неподписани.

В случая става въпрос за автограф на родител на листа за осъществения обзор. По принцип лекарят преглежда, а документите се приготвя на регистратурата или от здравна сестра. За обзор при лекар-специалист е нужно направление от персоналния доктор и даже в случай че родителите не са се подписали под документа за осъществения обзор, то те са донесли направлението, което може да се употребява единствено един път и единствено при един доктор.
Реклама
В докладната бележка не е отразена информация какъв брой на брой нарушавания е открила касата и не излиза наяве по какъв начин е избран размерът на глобата.
Защо се е получило по този начин
Има голям брой здравни каси, чиито шефове са настоящи лекари в лечебни заведения или са мощно свързани с избрани политически партии, локални лечебни заведения и свои сътрудници. Тези зависимости водят до това, че постоянно се постанова инспекции в обособени области да се правят от други здравни каси или непосредствено от централното ръководство.

Директорът на столичната здравна каса Иванка Динева е правист, мощно обвързван с предходните ръководещи. По време на второто държавно управление на ГЕРБ тя беше консултант на здравния министър Петър Москов и подуправител на НЗОК, при третото съветваше вицепремиера Валери Симеонов от НФСБ. Динева оглавява столичната каса към края на третия мандат, по времето когато министър е проф. Костадин Ангелов, в този момент част от най-висшия орган за ръководство на ГЕРБ и народен представител от партията на Бойко Борисов. " Капитал " към този момент написа, че в качеството си на

Проф. Оскар пък беше индивидът, който повдигна завесата над порочното ръководство на болничното заведение по времето на Ангелов и влезе в открит спор с него и назначените от него управници в болничното заведение.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Свободно време 3 Здравеопазване 1 Войната в Украйна 2 Свободно време 3 Здравеопазване 1 Войната в Украйна Реклама За разлика от хилядите инспекции, които здравните каси правят и стотиците санкционирани лекари всеки ден, инспекцията на ДКЦ " Александровска " и персонално на доцент Оскар бяха оповестени че той е източвал здравната каса и то по клинични пътеки. Това пък отприщи вълна от възмущение и антисемитизъм, а столичната здравна каса настойчиво отхвърли да опровергае " източването ". Това се случи към парламентарните избори през ноември предходната година. В последна сметка повторната инспекция на НЗОК сподели, че става въпрос за поръчково осъществяване на най-голямата районна каса, което пък слага под въпрос огромните санкции, наложени от институцията в цялата страна.
" За мен е в действителност необичайно по какъв начин може една и съща институция при две инспекции на една и съща активност да излиза с генерално разнообразни изводи. Инспекторатът на НЗОК още преди два месеца излезе със умозаключение, че първата инспекция на столичната каса е компрометирана и крайният резултат е със противоречив темперамент. Тук поражда въпросът за какво една институция като столичната здравна каса се употребява като бухалка за наказване на избрани лекари или лечебни заведения, която фабрикува наказания за лъжи. Това е въпросът, който за мен и моите сътрудници е на дневен ред и в тази ситуация кой е виновен за това държавни институции да се употребяват по този метод. Моят извод за следващ път е, че това беше опит за дискредитация за изразените от мен и моите сътрудници неуместни за ГЕРБ позиции ", разяснява доцент доктор Александър Оскар.

Той добавя, че в четвъртък е било делото, заведено от ДКЦ " Александровска ", която апелира по правосъден път глобата и представителите й са настояли към делото да бъдат присъединени изводите на инспектората на НЗОК и нейното решение. Съдът ще излезе с решение до 10 дни.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР