Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще продължи да плаща всички препарати

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще продължи да плаща всички препарати
Коментари Харесай

Здравната каса ще продължи да плаща всички лекарства за хронично болните

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще продължи да заплаща всички препарати за лекуването на хронично заболели пациенти, реши надзорният съвет на касата. В четвъртък лекарски и пациентски организации алармираха, че планът на Национален рамков контракт за 2020 година ще ощети хиляди хронично заболели, тъй като планува касата да покрива единствено до два комбинирани лекарствени продукта за пациент.

От здравната каса увериха, че няма да позволен в рамковия контракт да се одобряват текстове, които да нарушат или да лишават права на здравноосигурени хора с хронични болести. След съвещание на надзорния съвет на касата през днешния ден оттова оповестиха, че разногласията са изчистени и остава опцията хронично болните да получават медикаментите си, както до момента.

Всеки здравноосигурен ще има право на профилактичен обзор без ограничаване, като на персоналните лекари ще бъдат обезпечени посоки за това, осведоми БНР. Ще се резервира и тримесечната рецепта, тъй че пациентите да не бъдат разкарвани по няколко пъти до лекаря си.

Новият рамков контракт планува нарастване на над 250 клинични пътеки, както и нарастване с 12 млн. лв. на средствата в извънболничната помощ. Заложено е понижаване на размерите за активност в лечебните заведения, с цел да се ограничи свръхприемът.

Предвижда се % от общите доходи на лечебните заведения да бъде насочван за хонорари на медицинския личен състав.

Очаква се окончателният вид на националния рамков контракт да бъде оповестен за публично разискване идната седмица.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР