Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще приключи годината с дефицит от

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще приключи годината с дефицит от
Коментари Харесай

НЗОК ще приключи годината с дефицит от 35 млн. лева

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще завърши годината с недостиг от към 35 млн. лв., което ще наложи прекачване на заплащания в идната година, каквато е практиката през последните няколко години. Това демонстрират плановете в отчет на ръководителя на Надзорния съвет на касата и зам.-министър на финансите Кирил Ананиев, който беше признат на съвещанието на съвета в сряда.

И тази година максимален ще бъде преразходът за медикаменти (213 млн. лв. над планираното), заради което управлението на касата отново приготвя екшън проект за ограничението му. Този път ограниченията плануват да се следят лекарите, които изписват най-скъпите протоколи за лекуване, лечебните заведения с най-високи разноски за медикаменти, да се разпознават медикаментите, генериращи най-големи разноски и те да бъдат обект на спомагателни инспекции.

Разчетите на Ананиев демонстрират, че разноските на касата се обрисува да бъдат с 476 млн. лв. над плануваното. Когато обаче от тях се приспадне оперативния запас от 341 млн. лв., който всяка година се разпределя за перата с максимален преразход, както и предстоящите 100 млн. лв. преизпълнение на приходите от здравни вноски, в последна сметка дефицитът ще бъде стопен до 35 млн. лв..

В сряда Надзорният съвет на НЗОК е взел решение да освободи първия транш от запаса на касата в размер на 42.6 млн. лева, който е предопределен за настоящо разплащане с аптеките.

И тази година максимален е преразходът за медикаменти (213 млн.) и за болничната помощ (219 млн.), като и двете пера ще бъдат субсидирани с пари от запаса. При медикаментите дефицитът за медикаментите за домашно лекуване се обрисува да е в размер на 171.5 млн. лева, а при онкомедикаментите – 42.3 млн. лв..

До огромна степен преразходът за медикаментите е предстоящ, защото в бюджета за тази година бяха заложени по-малки разноски от действително изразходваното през предходната година с концепцията, че още веднъж част от недостига ще се покрие с пари от запаса.

“Нито един български жител няма да остане без лекуване. Ние като институция подхващаме всичко належащо, с цел да бъде обезпечено обикновено протичане на лечебния развой. Не можем да не отчетем обаче, че има теч в харчовете и би трябвало да установим от кое място идва той “, разяснява в сряда Ананиев.

Касата обмисля също по този начин отсега нататък отстъпките за медикаментите, които й дават фармацевтичните компании да зависят и от индикациите, за които те се ползват. Това се отнася за случаите, когато един медикамент се ползва за лекуване на повече от едно заболяване, като съгласно касата отстъпката би трябвало да е обвързана с разхода, който се генерира за всяка една от диагнозите.

Преговорите за отстъпки при медикаментите пред неуспех

На този декор излиза наяве, че договарянията за отстъпки на медикаментите за 2018 година са пред неуспех точно поради измененията, които касата обмисля.

От Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM), сплотяваща огромните международни фармацевтични компании, припомниха, че тази година на фона на най-ниските цени на медикаментите в Европа у нас ще дадат 130 млн. лв. спомагателни отстъпки на касата. Те обаче показват, че потребността от съответно бюджетиране не може да бъде подценявана или оправдавана с изказвания за непълен надзор.

“Плащанията на НЗОК за медикаменти нарастват заради справедливи аргументи – застаряващо население, нараснала заболеваемост, само че и удължена преживяемост вследствие на достиженията на медицината и навлизането на нови технологии. Зад сухите числа стоят излекувани пациенти и избавени животи, на които институциите би трябвало по-често да обръщат внимание. От началото на 2016 година нови лекарствени лечения се заплащат от НЗОК единствено след позитивна оценка на здравните технологии и след даване на отстъпка в интерес на НЗОК – метод, който не се ползва във връзка с други медицински услуги, медицински произведения и технологии “, се споделя в позицията на ARPharM.

“Договарянето на отстъпки сред НЗОК и фирмите за 2018 година към този момент е в ход. През последните месеци ARPharM взе участие в редица срещи с институциите за установяване на разпоредбите, по които ще се организира това договаряне, само че те и досега не са ясни. Опасността договорите за отстъпки за 2018 година да не бъдат подписани в нужния период става все по-голяма, вследствие на което е допустимо НЗОК да не получи отплата за направени разноски за медикаменти през идната година. Под въпрос е и дали новите лечения в региона на онкология, хематология, белодробна фиброза, кардиология, ендокринология, ревматология и неврология, оценени като нужни за българските пациенти, ще стигнат до тях “, предизвестяват фирмите.

Те показват, че поддържането на стратегии за компенсиране на доплащането от пациент посредством отстъпки от цената, която към този момент е измежду най-ниските в Европейски Съюз, към търговците на едро и дребно, става все по-трудно заради засилващия се експорт на тези артикули. Ниските цени водят до дефицит на медикаменти, заради което е допустимо преосмислянето на даването на отстъпки от страна на фирмите и нарастване на доплащането на пациенти за медикаменти, което и все още е най-високото в Европейски Съюз, близо 50%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР