Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща за роботизирани хирургически интервенции

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща за роботизирани хирургически интервенции ...

НЗОК ще плаща за робот асистирани операции на всякакви тумори


Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща за роботизирани хирургически интервенции за отстраняване на тумори.

Това се вижда от предложения за промени на наредба №9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК.  

Към момента Здравната каса плаща само за асистирана с робот хирургия при гинекологични злокачествени заболявания.

С поправките пациенти с метастатични интерторакални тумори, тумори на хранопровода, стомаха, дебелото черво, тимуса, панкреаса, черния дроб, слезката, простатата и др. също ще могат да бъдат оперирани с робот. Променя се и клинична пътека №168, в която се въвеждат текстовете за асистираните с робот операции на злокачествени образувания.

Към момента лечението на злокачествени заболявания в областта на хирургията, детската хирургия, гръдната хирургия и урологията, което се гарантира от НЗОК, включва класическа отворена операция или лапароскопска интервенция.

Според вносителя – Министерството на здравеопазването, роботизираната хирургия спомага за по-бързо следоперативно възстановяване и по-малко усложнения, по-малка кръвозагуба при операцията, намалена болкова симптоматика при пациентите, подложени на оперативно лечение, скъсен болничен престой след оперативната интервенция.

Не се посочва колко точно ще струва тази промяна на бюджета на Касата.

Източник: investor.bg