Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е сезирала Изпълнителна агенция Медицински надзор

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е сезирала Изпълнителна агенция Медицински надзор
Коментари Харесай

Случай на починало дете с левкемия, пак постави въпроса за плащанията за лечение на деца

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е сезирала Изпълнителна организация " Медицински контрол " към Министерството на здравеопазването за цялостна взаимна инспекция по случая с лекувано от левкимия 6-годишно момиче в Университетската болница " Царица Йоанна – ИСУЛ " и зародилите към лекуването суми за заплащане. Това оповестиха в мнение до медиите от касата през днешния ден.

Повод за известието стана историята на момичето, умряло тази заран в болничното заведение, публикувана медийно. И повдигнатите въпроси за това дали касата заплаща навреме за осъщественото лекуване, до каква степен се бавят отговорите на заявките на заболели деца и съответно ли извършва функционалностите на Фонда за лекуване на деца, което пое неотдавна.

Родителите на детето аплайват на 25 април към комисията в здравноосигурителната каса, поела функционалностите на фонда за лекуване на деца с искане да бъдат поети разноските за онкомедикаменти, които не се покриват от касата. Досега практиката беше деца да се лекуват с такива лекарства, в това число и с медикаменти, за които още няма позволение за приложимост в България, при преценка на лекарите. Като сумите се покриваха от Фонда за лекуване на деца. И преди, и след вдишване на функционалностите на фонда от здравната каса, здравните управляващи неведнъж обявиха, че всичко финансирано от фонда, ще продължи да се заплаща от касата.

Вчера сутринта обаче родителите на детето алармираха, че макар законовите къси периоди за отговор на заявките, решение на касата по тяхното искане за покриване на онколекарства към момента няма. Според известието на НЗОК такова решение е издадено на 18 юни – през вчерашния ден. Междувременно от ИСУЛ преди дни издават на майката на момичето фактура от 14 000 лева за покриване на влетите медикаменти от дарителската сметка на фамилията за лекуване на щерка им. А родителите алармираха медии за изисканото заплащане за приложеното лекуване.

Множество организации реагираха остро. Пациентски организации " Заедно с теб " изиска и избор на съмнение на шефа на НЗОК доктор Дечо Дечев и означи, че 55 дни не са стигнали, с цел да се вземе решение за отпущането на нужните средства.

Днес от здравната каса означиха, че макар теклите процедури, детето е получило лекуване. Процедурата " по никакъв метод не е попречила провеждането на лекуването на детето и то е приложено в избраните от лечебното заведение периоди и лечебна скица ", се споделя в известието.

От касата означават, че в заявката за финансиране, подадено на 25 април, е липсвала наложителна здравна документи от страна на Университетската болница " Царица Йоанна - ИСУЛ ". НЗОК е изискала изчезналите документи.

До 30 май 2019 година, когато Специализираната комисия преглежда случая за повторно, не е постъпила изисканата здравна документи от лечебното заведение. Комисията установи, че към момента от ИСУЛ няма възложен протокол от лекарско-контролна комисия на лечебното заведение, осведомят от касата. Въпреки това комисията предлага на шефа на НЗОК наличната здравна документи, въпреки и непълна, да бъде изпратена за мнение на двама външни специалисти.

Според данните от касата от ИСУЛ са дали последния дължим медицински документ на 6 юни, само че още веднъж не е предоставила информация за цените на двата медикамента. На 13. юни в комисията към касата са получени наложителните по процедурата мнения от външни консултанти, само че към момента няма одкумент за цените на медикаментите. Според известието на касата на 18 юни – през вчерашния ден, от ИСУЛ, откакто особено им е било изтънчено, са дали документ за сумата и още на същия ден шефът на НЗОК е издал заповед за одобрение на заплащането на цялата сума в " размер на 23 377,40лв., по цени, публично декларирани от Университетската болница " Царица Йоанна – ИСУЛ ".
Заради разминаването сред изисканата от родителите по фактура стойност от 14 000 лева И предоставените предоставените на здравната каса суми, от НЗОК е сезирала Изпълнителна организация " Медицински контрол " към Министерството на здравеопазването инспекция по случая.

На едно от последните съвещания на Надзорния съвет на НЗОК при започване на май е взето решение, че отсега нататък касата ще заплаща на лечебните заведения общо за приложените на децата медикаменти, а не за всеки обособен случай на дете, както беше във фонда, и както касата процедираше след закриването му през април. Сега от НЗОК настояват, че новата процедура към този момент е приведена в деяние, само че от лечебни заведения в страната има сигнали, че това не е по този начин и че съществуващите правила са тромави и основават проблеми. Появиха се и сигнали от родители за сложна връзка със чиновниците на НЗОК, данни за закъснение при обработването на подадените заявки за лекуване.

От здравната каса отхвърлят да бавят преписки, настояват, че комисията, която утвърждава случаите се събира постоянно. Според данните от 1 април 2019 година, когато прослойка пое активността Фонда, Специализираната комисия в институцията е разгледала 379 заявки. От началото на юни досега са прегледани към 100 случая. За същия интервал са издадени 29 заповеди за осъществяване на заплащания, още 10 чакат утвърждение. Не е публикуван нито един отвод за възнаграждение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР