Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща разходите за кислородотерапия след

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща разходите за кислородотерапия след
Коментари Харесай

Здравната каса ще плаща разходите за кислородотерапия

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще заплаща разноските за кислородотерапия след 1 декември 2019 година, като е в ход развой на правене на медицински критерии и логаритъм за следене на пациенти при осъществяване на кислородотерапия. Това сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.
Министърът заяви съответните дейности, които е подхванала Националната здравноосигурителна каса във връзка със заплащането на кислородолечението в домашни условия.
По постъпило заявление от неправителствени организации на хора, боледуващи от астма, алергия, муковисцидоза, от Асоциация на родителите на деца с епилепсия и Национален алианс на хора с редки заболявания е препоръчано включване в листата на НЗОК на реимбурсиране използването на кислородни концентратори.
След извършено договаряне с производители и дистрибутори, кислородните концентратори са включени в "Списък с медицински произведения по групи, които НЗОК заплаща в изискванията на извънболничната здравна помощ ".
Във връзка с правенето на медицинските критерии и логаритъм за следене, на членовете на Експертен съвет по пневмология и фтизиатрия, е изпратено писмо с искане за мнение за установяване на справедливи критерии за започване или осъществяване на кислородотерапия. Становище се желае и за планиран брой пациенти за тригодишен интервал (2020 - 2022 г.), подобаващи за кислородотерапия.
От приемането на мнение по поставените въпроси зависи стартирането на заплащането на "Meдицински произведения за кислородотерапия " от 1 декември 2019 година, сподели министърът. В идните договаряния ще се търсят благоприятни условия за финансиране на това направление.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР