Националната статистика обяви тревожни данни от последното преброяване на населението.Това,

...
Националната статистика обяви тревожни данни от последното преброяване на населението.Това,
Коментари Харесай

Къде изчезнаха 844 000 българи? Бившият социален министър Христина Христова: Три процеса водят до това - раждаемост, смъртност и миграция

Националната статистика разгласи тревожни данни от последното броене на популацията.

Това, че България понижава не е нещо ново, само че шокиращото е степента и мащабът, с който популацията на България понижава. Това ни прави международен рекордьор по степен на негативен натурален приръст.

Всяка година в България се раждат към 64 000 деца, само че умират 108 000 души. за жалост този развой е резистентен през последните 20 година

Починалите през последните две години се усилват поради пандемията от ковид. През 2020 година те са 124 000, а през 2021 година – 148 000. Данните обаче към момента не са дефинитивни. Очаква се умрелите предходната година да доближат 150 000 души.
свързани новини5259на 07.01.2022
Миналата година е рекордна в цялата ни история – умрелите са 148 000, а родените – единствено 60 000.

“Изводите, които би трябвало да си създадем от предварителната оценка на преброяването, са в две направления. Първо, да се очертаят провокациите, тъй като е доста значимо какво ще предприемем. И второ – какви ограничения и политики ще предприемем, с цел да посрещнем тези провокации “, разяснява по Би Ти Ви Христина Христова, някогашен обществен министър.

“Очевидно те ще бъдат с компенсиращ темперамент във връзка с последствията, които ни слага демографската рецесия “, добави тя.

По думите ѝ у нас явленията са доста засилени, само че те са в целия Европейски Съюз. Според нея тези данни би трябвало да се отразят деликатно и в правенето на бъдещия бюджет.

“Явно при нас две съществени последствия има от демографската рецесия. От една страна, това е намаляването на популацията, а от друга - застаряването. Три процеса водят до това – раждаемост, смъртност и миграция. Всички тези процеси в България имат отрицателни последствия “, сподели още Христова.

“Пенсионно-осигурителната система е едно от провокациите. Трябва да има политики основно в посока предпазване на финансовата ѝ резистентност. Това е по едно и също време и обществена, и финансова система. Ето за какво пазарът на труда би трябвало да се пригоди и за по-възрастни служащи “, счита някогашният обществен министър.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР