Националната статистика обяви тревожни данни от последното преброяване на населението. Това,

...
Националната статистика обяви тревожни данни от последното преброяване на населението.
Това,
Коментари Харесай

След преброяването: Къде изчезнаха 844 000 българи?

Националната статистика разгласи тревожни данни от последното броене на популацията.

Това, че България понижава не е нещо ново, само че шокиращото е степента и мащабът, с който популацията на България понижава. Това ни прави международен рекордьор по степен на негативен натурален приръст.

Всяка година в България се раждат към 64 000 деца, само че умират 108 000 души. за жалост този развой е резистентен през последните 20 година

Починалите през последните две години се усилват поради пандемията от ковид. През 2020 година те са 124 000, а през 2021 година – 148 000.

Данните обаче към момента не са дефинитивни. Очаква се умрелите предходната година да доближат 150 000 души.

Миналата година е рекордна в цялата ни история – умрелите са 148 000, а родените – единствено 60 000.

„ Изводите, които би трябвало да си създадем от предварителната оценка на преброяването, са в две направления. Първо, да се очертаят провокациите, тъй като е доста значимо какво ще предприемем. И второ – какви ограничения и политики ще предприемем, с цел да посрещнем тези провокации “, разяснява в „ Тази заран “ по бТВ Христина Христова, някогашен обществен министър.

„ Очевидно те ще бъдат с компенсиращ темперамент във връзка с последствията, които ни слага демографската рецесия “, добави тя.

По думите ѝ у нас явленията са доста засилени, само че те са в целия Европейски Съюз. Според нея тези данни би трябвало да се отразят деликатно и в правенето на бъдещия бюджет.

„ Явно при нас две съществени последствия има от демографската рецесия. От една страна, това е намаляването на популацията, а от друга - застаряването. Три процеса водят до това – раждаемост, смъртност и миграция. Всички тези процеси в България имат отрицателни последствия “, сподели още Христова.

„ Пенсионно-осигурителната система е едно от провокациите. Трябва да има политики основно в посока предпазване на финансовата ѝ резистентност. Това е по едно и също време и обществена, и финансова система. Ето за какво пазарът на труда би трябвало да се пригоди и за по-възрастни служащи “, счита някогашният обществен министър.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР