Националната следствена служба (НСлС) беше извадена от прокуратурата и става

...
Националната следствена служба (НСлС) беше извадена от прокуратурата и става
Коментари Харесай

Следствието вече не е към Прокуратурата

Националната следствена работа (НСлС) беше извадена от прокуратурата и става самостоятелна конструкция с признатите на второ четене промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ). Така отсега нататък Национална следствена служба ще се управлява от шеф.

Досега началник на службата беше основният прокурор – директно или посредством шефа, който е и заместител на основния прокурор по следствието.

Директорът на Национална следствена служба ще назначава следователите и ще реализира административно-организационното и методическо управление на структурата.

Предложения за кандидатури за шеф на Следствието могат да вършат не по-малко от трима от членовете на Висшия правосъден съвет, както и министърът на правораздаването, одобри Народното събрание.

Създават се окръжни следствени служби към всеки регионален административен център, а за София – и следствена работа „ София-град “.

Предложенията за обособяване на следствието от прокуратурата са направени от Петър Петров от „ Възраждане “ сред първо и второ четене, само че Правната комисия не ги е разгледала, защото са били част от отритнат на първо гласоподаване законопроект. Все отново през днешния ден болшинството одобри те да бъдат прегледани в пленарната зала и бяха признати след редакции.

Бойко Рашков от „ Продължаваме Промяната-Демократична България ” напомни, че сливането на следствените органи с прокуратурата е станало през 2009 година, когато на власт беше кабинетът „ Станишев “.

„ С това направихме следствено-прокурорска руска система, която за към 14 години, като резултат, не сподели, че е било добре решение. Затова се постанова да се върнем към остаряло решение, с него се съблюдава правилото на независимостта ”, акцентира той.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР