Националната реклама на България е сред основните приоритети на Министерството

...
Националната реклама на България е сред основните приоритети на Министерството
Коментари Харесай

„Целият процес е сбъркан“: Нов опит за успешна реклама на дестинация България

Националната реклама на България е измежду главните цели на Министерството на туризма в новия остарял длъжностен кабинет. Това стана ясно от думите на запазилия поста си отраслов министър Илин Димитров, който през днешния ден показа пред публицисти дилемите, които си е сложило ведомството.

Неотложните цели и задания, чиито решения ще се търсят в кратковременен проект, са свързани с разрастване на националната реклама на дестинация България посредством прецизни и целенасочени дейности по пазари, изпращане на три нови туристически аташета във значими за България пазари, транспарантно осъществяване на процедури за наем на плажовете посредством видеонаблюдение и все по-дигитализирана работа, която да улесни потребителите и да ограничи сивия бранш “, сподели Димитров по време на конференцията.
Пореден опит
Рекламирането на България като дестинация е тематика, която от години е един от горещите картофи в бранша. Малкото отделени средства и остарелият модел, по който се прави процесът, са измежду главните проблеми за неуспеха. Освен всичко това в последните две години и политическата конюнктура в страна е извънредно нестабилна, което в допълнение усложнява процеса по взимане на решения.

Изпълнението на поставените цели във връзка с рекламирането на България, са меко казано мъчно постижими предвид на това, че няма импортиран и гласуван бюджет за 2023 година С други думи, това значи, че все още страната разполага с една дванадесета от парите за предходната година. През 2022 година Министерството на туризма имаше заделени 18 млн. лева за реклама.

Не мисля, че може да чакаме да се промени нещо доста в бранша, до момента в който нямаме някаква политическа непоклатимост “, разяснява пред Economic.bg Даниела Стоева, член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА).

Според нея целият развой – от провеждането на публичните поръчки до платформите за реализация на рекламите – е сгрешен. И в случай че и в този момент продължим да се водим по остарелия модел, няма да имаме триумф. „ Основният аршин в публичните поръчки на Министерството на туризма, е най-ниска цена. А ние се борим за качество на наличието въпреки всичко. Мисълта ми е, че в случай че още веднъж по същия модел търсим най-хубави резултати, не мисля че резултатът ще бъде по-различен “, споделя тя.

За промени по рекламната акция на България се заприказва още в първия длъжностен кабинет на Гълъб Донев, когато министър Димитров направи предложение за увеличение на целевия бюдже на 100 млн. лева през 2023 година Предложение, което по този начин и не се осъществя, а от сектора тогава споделиха, че се „ хвърлят милиони напразно – без ясна цел “.

Вече миналият летен сезон 2022 г се популяризираше с видеоклип от края на 2020 година През лятото на 2021 година промото даже бе отличено с първо място за най-хубав видеоклип, популяризиращ дестинация, на 41-ото издание на интернационалния конгрес в Мадрид FITUR. За идното Лято 2023 към момента не е ясно дали ще бъде основан нов рекламен клип. От Economic.bg зададоха този въпрос на Министерството на туризма преди повече от месец, само че все още на издание на материала към момента няма отговор.
Приоритети
По време на днешната конференция Илин Димитров очерта следните цели пред министерството:
образуване и осъществяване на поредност работни срещи зад граница, насочени към бизнеса;организиране на журналистически турове с точно подбрани участници и мониторинг върху изявленията им;разкриване на туристически представителства в Румъния и Великобритания;провеждане на ясни и транспарантни процедури за отдаване чартърен на плажове с присъединяване на наблюдаващи на КПКОНПИ, Министерство на вътрешните работи и ДАНС.Зимен сезон
Въпреки забавянето на старта на зимния сезон освен в България, само че и в множеството европейски ски курорти – поради топлото време и неналичието на сняг – от туристическия отрасъл у нас споделят, че все още има съвсем цялостно възобновяване.

Цялата тази обстановка сподели какъв брой нестабилен е туристическият ни артикул, защото напълно зависи от климатичните условия. И сигурно би трябвало да се мисли в тенденция по какъв начин да бъде диверсифициран по подобен метод, че да се понижи резултатът от въздействието на климатичните условия “, споделят от АБТТА.

Освен това съгласно Даниела Иванова, притежател на фамилен хотел в Банско, всяка година има празни дни след Нова година и интензивният сезон стартира в средата на януари. „ Всичко си върви по проект, хотелът е цялостен, а обстановката и предходната година беше сходна, макар че имаше сняг от по-рано “, разяснява тя.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинреклама на туризъм Илин Димитров Министерство на туризма длъжностен министър ПоследниНай-четениТуризъм 60 „ Целият развой е сгрешен “: Нов опит за сполучлива реклама на дестинация България Бюджет и финанси 212 Европейска инвестиционна банка е вложила €500 млн. в българската стопанска система за година Компании 736 Още един софтуерен колос редуцира хиляди чиновници Енергетика 416 Goldman Sachs предизвестява за иден дефицит на нефт Бюджет и финанси 268 Светът рискува да изгуби $1.5 трилиона Енергетика 388 Как ще работи възбраната на Европейски Съюз за импорт на съветски петролни артикули? Накратко 1484 Новини от седмицата: Радев преназначи кабинета „ Донев “; Скок на главната рента в България Любопитно 1796 Трули – античното архитектурно знамение на Италия (снимки) Компании 432 Промяната от вътрешната страна – прикрит капацитет за бизнеса Политика 392 Ще даде ли резултат битката на Украйна с корупцията? Накратко 5540 Вечерни вести: Спирачка за жилищното строителство; Разруха след кабинета „ Петков “ To:know 4442 Вечерни вести: Съединени американски щати с изключение за България; Moody’s предвижда отсрочване на еврото Компании 3698 Lidl понижава продуктите от месо и стартира зеленчукова гражданска война Политика 3290 Съединени американски щати освободиха от глобите вноса на съветски нефт от България Политика 3152 Разруха и свободно рухване – наследството на кабинета „ Петков “ Компании 2870 Холдинг КЦМ 2000 е водач в кръговата стопанска система Бюджет и финанси 2369 Държавата ще предприеме ограничения за понижаване на цените Пазар на труда 1988 Невиждана от 53 години безработица в Съединени американски щати вещае главоболия Европари 1904 Парите за слънчеви панели на покривите ще се забавят Хай-тек 1896 Новата фикс идея на софтуерните колоси Всички новиниОще от ТуризъмВиж всичкиТурбулентната 2022 година изстреля туризма в Турция до рекордElephant Express: Сафари с трен в Африка (Снимки)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР