Националната регистрация на 15 български продукта ще бъде заличена след

...
Националната регистрация на 15 български продукта ще бъде заличена след
Коментари Харесай

15 родни продукта остават без запазена марка

Националната регистрация на 15 български продукта ще бъде заличена след приемането на промени в Закона за марките и географските означения. Става въпрос за регистрации, сред които Българско кисело мляко, “Българско бяло саламурено сирене – краве”, “Българско бяло саламурено сирене – овче”, “Българско бяло саламурено сирене – биволско”, “Кашкавал Балкан”, “Български кашкавал”, “Български млечно-кисел артикул “Вита”,” Българска боза”, “Копърово масло – Шумен”, “Лавандулово масло – Шумен”, “Карловска луканка”, “Карловски луканков салам”, “Лютеница Първомай”, “Българско розово масло” и “Горнооряховски суджук”, обясниха след питане на “Труд” от Патентното ведомство, които са вносители на измененията, оповестява " Труд ".

Към момента тези регистрации дават отбрана единствено на територията на страната ни, а в случай че същите бъдат регистрирани по реда на Регламент (ЕС) № 1151/2012 година, те ще получат отбрана на територията на целия Европейски съюз, което несъмнено ще докара и до по-сериозни стопански резултати за лицата, които създават тези артикули и които са създали регистрацията, посочи Цветислава Лакова, шеф на Дирекция “Експертиза и съпротива на марки и географски означения” във ведомството.

По думите й смяната ще докара и до изгоди за потребителите, защото при осъществена регистрация по европейския правилник върху тези артикули ще се реализира характерен мониторинг за качеството им, който е доста по-сериозен и цялостен от този, осъществяван досега.

Ако смяната в закона не бъде призната, ще стартира наказателна процедура против България.

Междувременно “Пастърма говежда” получи отбрана в Европейския указател на храните с традиционно-специфичен темперамент. Заявлението за регистрация беше подадено в Министерство на земеделието и храните от Сдружение “Традиционни сурово-сушени месни продукти”. Членовете на сдружението имат право да създават “Пастърма говежда”, като би трябвало да съблюдават утвърдената спецификация и да отбелязват продукта с европейското лого.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР