Националната комисия на Бразилия по етика на научните изследвания (CONEP)

...
Националната комисия на Бразилия по етика на научните изследвания (CONEP)
Коментари Харесай

СКАНДАЛ В БРАЗИЛИЯ: Разследват смъртта на 200 души при тестване на лекарство срещу COVID-19

Националната комисия на Бразилия по нравственос на научните проучвания (CONEP) проверява гибелта на към 200 пациенти, признати в разнообразни болнични центрове и взели участие – умишлено или не – в изпитване на пробното лекарство против COVID-19 проксалутамид, оповестява испанският всекидневник El Pais.

Разкриването на абсурда лишава месеци. През февруари 2021 година 71-годишна жена стартира да демонстрира признаци на зараза с ковид, които постановат приема й в болница в Итакоатиара в бразилският щат Амазонас, предава Фокус.

Дни по-късно дамата става „ опитно зайче “ в нередовно тестване на проксалутамид, пробно лекарство, употребявано за някои типове рак, при пациенти с COVID-19. Но нито тя, нито нейните родственици знаели, че тя е част от опит. Уточнява се, че американското лекарство не е записано в Бразилия и не се ползва на пациенти в страната. Въпреки това лекарите й изписват препарата и натоварват околните й с отговорността да наблюдават тя да го приема. „ Веднага откакто стартира да приема лекарството, тя почувства дефицит на въздух “, споделя нейната племенница. Последвали и други проблеми – пулс, достигащ до 170 удара в минута, кръв в урината, синини по краката и диария. „ Не ни споделиха какво е това лекарство или че става въпрос за изследване. Те ни дадоха единствено документ, който ние подписахме, тъй като се доверяваме на лекарите “, споделя роднината на жертвата. В последна сметка месец по-късно 71-годишната жена издъхва.

Тя обаче не е единствената жертва на тайното изследване с проксалутамид. CONEP пресмята, че измежду участниците в опита е имало минимум 200 смъртни случая, като никой от които не е бил съответно оценен.

CONEP е орган на Министерството на здравеопазването, който следи протоколите за проучвания с хора. Комисията е разрешила изследването с проксалутамид по-рано тази година, само че отбелязва, че в това, извършено в щата Амазонас, са взели участие повече хора, в сравнение с е било в началото утвърдено (645 участници, като позволеният брой е бил 294)., И е извършено с „ тежко заболели пациенти в интензивно лекуване “, което също не е било позволено. „ Има индикации за нередности в проучването, както и за нарушавания на настоящите разпореждания за етиката при проучванията с хора “, се показва в документа, подписан от координатора на CONEP Хорхе Венансио на 3 септември.

Комисията е получила сигнали за нерегламентирани опити още в няколко града в щата, нито един от които не е бил публично утвърден за осъществяване.

На 9 октомври откриватели от Латиноамериканската и Карибска мрежа за биоетично обучение на ЮНЕСКО разгласиха документ, в който показват, че това може да бъде един от „ най-сериозните епизоди на етични нарушавания “ и „ нарушение на правата на индивида “ на пациентите в историята на Латинска Америка. „ Спешно е, в случай че се потвърдят нередностите, всички участващи лица - в това число екипите за следствие, виновните институции и националните и задграничните спонсори - да бъдат разследвани и да се изискват етични и правни отговорности “, се споделя в текста.

Доктор Флавио Кадеджани, виновен за проучването, отговори в записка, че изказванията на откривателите от ЮНЕСКО „ се основават на подправени предпоставки “. „ Тестваното лекарство не е провокирало съществени нежелани реакции “, твърди той. Според лекаря Националната комисия по нравственос се опита да омаловажи изследването „ след интереса на президента Жаир Болсонаро към проксалутамид “, индиректно обвиняване, че здравната организация е реагирала по политически аргументи. Болсонаро уточни лекарството като допустимо дейно лекарство против COVID-19 на 18 юли. „ В последна сметка, в случай че имаше и най-малкото съмнение, че проксалутамид е предизвикал гибелта на някого, CONEP в никакъв случай нямаше да утвърди безусловно друго изследване с лекарството “, твърди той.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР