Националната изложба “Стаички” отвори гостоприемно врати за всички ценители на

...
Националната изложба “Стаички” отвори гостоприемно врати за всички ценители на
Коментари Харесай

Изложба “Стаички” отвори врати за ценителитe на съвременното изкуство

Националната галерия “Стаички” отвори гостоприемно порти за всички ценители на актуалното изкуство в Благоевград.
 04-1  03  02-1  01-1
Творбите са подредени в галерията “Свети Лука” и в още две от възрожденските къщи на квартал “Вароша”. Посетителите могат да видят вдъхновенията, багрите и креативните хрумвания на Борис Колев, Васко Славков, Георги Георгиев – Jorras, Десислава Христова-Тошева, Ивайло Стоянов, Лъчезар Бояджиев и Спартак Дерменджиев. Куратор на изложбата е Сашо Стоицов.

“Това е четвъртото издание на изложбата “Стаички”, която към този момент има непокътнато място в културния календар на Благоевград. Няма нищо по-вдъхновяващо и завладяващо от това да представим произведения на актуалното изкуство измежду възрожденската архитектура на квартал “Вароша”, сподели шефът на Градската художествена изложба – Иван Милушев, който откри изложбата.

Изкуствоведът Надежда Джакова също оцени необичайния формат на изложбата.

“Съчетаването на актуалното изкуство и възрожденския дух на остарелия квартал е същинско предизвикателство. Разхождайки се из тези стаички, посетителите като че ли би трябвало да открият изкуството – всред пианото, старинните мебели и пердета. Тази нетрадиционна конюнктура дава спомагателен заряд на изложбата”, акцентира Надежда Джакова.

Експозицията съчетава разнообразни стилове – живопис, снимка, графика. Ценителите на изкуството сигурно ще се задържат пред творбите на Борис Колев, който търси съврменен и ексцентричен прочит на историята. В своите работи той смесва сегашната ера със остарялата, като преплита облиците от историята със знаците на съвремието.

Изложбата “Стаички” ще остане отворена до 8 май.

Пролетният фестивал на актуалното изкуство показва и още една галерия – на Национална изложба “Музей за модерно изкуство-Самси, Арсенал”.

Тя ще бъде открита през днешния ден от 18:00 часа в Градската художествена изложба с музикален пърформанс на Ивайло Стоянов по творбите от изложбата.

Участниците, които ще показват своите писания в експозицията, са Аделина Попнеделева, Боряна Росса, Rassim®, Людмил Лазаров, Сашо Стоицов, Станислав Памукчиев. Куратор на изложбата е Надежда Джакова. Картините ще бъдат изложени в Градската художествена изложба до 20 май 2018 година.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР