Националната художествена галерия (НХГ) ще отбележи 50-ата годишнина от смъртта

...
Националната художествена галерия (НХГ) ще отбележи 50-ата годишнина от смъртта
Коментари Харесай

Националната галерия почита Жорж Папазов с изложба

Националната художествена изложба (НХГ) ще означи 50-ата годишнина от гибелта на художника Жорж Папазов с галерия. Тя ще бъде открита на 8 ноември в Двореца, оповестяват уредниците.

Куратор е доктор Мария Василева. Тя е и създател на нов азбучник, в който са включени непознати творби и незнайни обстоятелства от творчеството на Папазов. Изследването слага художника в подтекста на настоящите течения в международното изкуство от първата половина на ХХ-и век и наблюдава дейното му присъединяване в тях, както и ролята, която има за одобряването им.



В изложбата ще бъдат показани творби на художника от фонда на Националната изложба, на музея „ Пти пале “ – Женева, на художествена изложба „ Жорж Папазов “ Ямбол, от сбирката на Георги Василев, както и от други частни и обществени сбирки в чужбина.

По самодейност на НХГ и Василева е основан и Почетен комитет по организирането и реализирането на галерия, отдадена на Жорж Папазов. Неговата цел е да разпространява творчеството на художника в страната и чужбина.



В първата среща на комитета присъединяване взеха шефът на НХГ Яра Бубнова, доктор Мария Василева, писателят Георги Господинов, генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев, колекционерът и капиталов банкер от Швейцария Георги Василев, аташето по културното съдействие на Френски институт в България Ирина Петреску, шефът на „ Гьоте институт “ и ръководителят на отдел „ Културна стратегия “ Марина Лудеман, както и посланикът на Швейцария в България Раймунд Фурер.



Почетният комитет разиска представянето на експозицията с изключение на в НХГ и в чужбина със съдействието на Василев, който финансира отчасти реализацията на изложбата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР