Националната гвардия беше разположена в град Минеаполис, американския щат Минесота,

...
Националната гвардия беше разположена в град Минеаполис, американския щат Минесота,
Коментари Харесай

Националната гвардия на САЩ е в Минеаполис

Националната армия беше ситуирана в град Минеаполис, американския щат Минесота, където, след гибелта на невъоръжен негър при полицейски арест, за поредна вечер стотици излязоха на митинг. 46-годишният Джордж Флойд умря в понеделник. Видео записи демонстрираха по какъв начин той се бори за въздух, до момента в който бял служител на реда коленичи върху врата му.

Върховният комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Мишел Бачелет осъди случая и прикани американските управляващи да подхващат " съществени ограничения " за слагане завършек на тези " убийства " на афроамериканци. Бачелет сподели още, че схваща гнева и бурните митинги на жители на Минеаполис, само че ги прикани да стачкуват спокойно.

Протестите в града се организират за трета поредна нощ. Полицейският сектор, в който са работили упрекнатите за случая служители на реда, беше унищожен и запален от стачкуващи. В сряда полицията употребява сълзотворен газ против стачкуващите, които разграбваха магазини.

Протести бяха проведени и в Чикаго, Лос Анджелис и Мемфис. Убийството разпали в допълнение гнева, насъбран поради други убийства от служители на реда на чернокожи американци, в това число последните случаи с Ахмауд Арбъри в Джорджия и Бриона Тайлър в Кентъки. Губернаторът на Минесота Тим Уолц задейства през вчерашния ден националната армия на щата по молба на кметовете на Минеаполис и прилежащия град Сейнт Пол, като разгласи ситуацията за " изключителна обстановка в спокойно време ".

По думите му, кражбите, вандализмът и подпалването на обекти от предходната нощ са довели до нанасянето на вреди на доста бизнеси, в това число и такива, които са благосъстоятелност на малцинства. Смъртта на Джордж Флойд би трябвало да докара до правораздаване и систематични промени, а не до още гибел и заличаване, сподели още Уолц и прикани митингите да останат мирни. Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей прикани да бъдат повдигнати обвинявания против служителя на реда, който е бил сниман да натиска врата на Джордж Флойд. Четиримата полицейски чиновници, взели участие в ареста, към този момент бяха уволнени.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР