Националната галерия в Лондон прекрати сътрудничеството си с Московския държавен

...
Националната галерия в Лондон прекрати сътрудничеството си с Московския държавен
Коментари Харесай

Лондонската национална галерия отмени съвместна изложба с Музея „Пушкин”

Националната изложба в Лондон приключи съдействието си с Московския държавен музей за изящни изкуства „ Пушкин “, поради продължаващата война в Украйна. Двете институции подготвяха взаимна галерия „ След импресионизма: Изобретяване на модерното изкуство ” през идната година. Тя въпреки всичко ще се състои единствено в Лондон, само че не и в залите на „ Пушкин ”, заяви The Art Newspaper.

Трудното решение е на Габриеле Финади, шеф на Лондонската изложба, който е уведомил за решението си сътрудника си Марина Лошак от Московския музей.

Идеята за взаимната галерия After Impressionism е контрактувана още през февруари 2020-а, когато Лошак посещава Лондон. Проектът е упорит и включва платна от 1886 година - последната галерия на импресионистите, до 1914 година – когато стартира Първата международна война), показвайки развиването от постимпресионизма до фовизма, кубизма и абстракцията. Кристофър Риопел, куратор на Националната изложба, си спомня: „ Веднага подскочихме от концепцията да си сътрудничим с „ Пушкин ”.

Лошак поема поста шеф на Московския държавен музей през 2013 година от Ирина Антонова, тогава на 91 години, която работи в него от 1945 година По време на Студената война и след нея „ Пушкин ” е изолиран от света на музеите, само че Марина Девовна е решена да развие интернационалната активност на институцията, като импресионизмът се трансформира в основен детайл от нейната тактика.

„ Пушкин ” трябваше да даде 10 съществени картини и статуи и да спомага за обезпечаването на други пет от Държавния Ермитаж в Санкт Петербург. Става въпрос за творби, събирани в миналото от Сергей Шчукин и Иван Морозов, двама от най-големите колекционери на френско съвременно изкуство в света. Художниците, които трябваше да бъдат включени в тематичната експозиция, са Гоген, Ван Гог, Роден, Дега, Мунк, Климт, Дерен, Майол и Мондриан.

 

Лондонската национална изложба от своя страна трябваше да даде пет картини, в това число величествените „ Къпещи се “ на Пол Сезан (1894-1905), и да провежда присъединяване на десетки други платна от интернационалните музеи и частни сбирки. After Impressionism трябваше да включва общо 80 картини и 20 статуи.

Изложбата трябваше да бъде открита в Националната изложба (25 март-13 август 2023 г.) и по-късно да пътува за Москва и да остане в „ Пушкин ” от октомври 2023 г.до  януари 2024 година

С нахлуването в Украйна на 24 февруари културните връзки сред Русия и Запада внезапно прекъснаха, а икономическите наказания утежниха още повече контактите. Някои картини от съветски сбирки, краткотрайно предоставени на зали в Италия, бяха иззети във Финландия при опит да бъдат върнати в родината им.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР