Националната галерия представя световния художник от български произход Жорж Папазов,

...
Националната галерия представя световния художник от български произход Жорж Папазов,
Коментари Харесай

Парижанинът от Ямбол Жорж Папазов превзема 7 зали в Двореца

Националната изложба показва международния художник от български генезис Жорж Папазов, чийто креативен път го води от Ямбол до Париж, с огромна галерия във връзка 50-годишнината от гибелта му.  Експозицията „ Осветителят “, която се открива на 16 декември в Двореца, е първата сериозна ретроспектива на създателя у нас след изложбата “Жорж Папазов. Творби от фонда на музея „ Пти-Пале “, Женева “ през 1988 г. в София.

Жорж (Георги) Папазов е роден през 1894 година в Ямбол и умира през 1972-ра във Ванс, Франция. Живял е в Прага, Виена, Мюнхен, Берлин и Париж, където се открива през 1924 година Споредиздадения през 1982 година в Париж „ Речник на сюрреализма “на писателя и историк на изкуството Едуар Жагер,„ Папазов несъмнено е един от предшествениците на това, което през днешния ден назоваваме „ нереален сюрреализъм “ от средата на 20-те години, паралелно с Миро, Ернст, Малкин и Масон “. Неговото творчество се свързва и с експресионизма, кубизма, фовизма и дадаизма – Жорж Папазов носи откривателския и експериментаторски дух от първата половина на ХХ век. Безкрайната фикция му разрешава пътешествия в разнообразни стилови посоки и в разнородни зони на съзнанието.

Кураторката Мария Василева включва в експозицията над 100 творби (живопис и рисунки) от Националната изложба в София, Художествената изложба „ Жорж Папазов “ в Ямбол,Асоциацията на приятелите на музея „ Пти Пале “ в Женева, Националния музей за съвременно изкуство в Загреб, както и от корпоративната сбирка на Universal Investment Advisory SA, Женева. Повечето от тях се демонстрират за първи път в България. " Жорж Папазов е характерен образец за универсалните придвижвания от първите десетилетия на ХХвек, когато границите са конвенционалност и изкуството е мощен сплотяващ инструмент. Неговото творчество и през днешния ден свързва няколко страни и продължава многоезичния разговор за същинските полезности ", разяснява Василева.

Експозиционният дизайн на архитектите Кирил Асс и Надя Корбут в 7 зали на Двореца следва хронологично и тематично творчеството на художника в подтекста на европейския сюрреализъм. Зрителите могат да видят някои от най-ранните му рисунки, основани в Прага или предизвикани от срещите му с немските експресионисти в Мюнхен и Берлин, както и фротажите и композициите с пясък от 20-те. Присъстват и работи, въодушевени от българската фолклорна традиция. Централно място заемат портретът на майката на художника, както и картини, отдадени на приятеля му Андре Дерен. Един от акцентите в експозицията е версията на Папазов от 1957-а на картината на Анри Русо „ Спяща циганка “ от 1897 година

Голямо ентусиазъм художникът намира в морето и основава редица творби с морски сюжети. Важна част в  творчеството му заема и серията „ Къпещи се “, върху която той работи от 20-те до 60-те. Специално място е отделено на картините от серията Éclaireurs („ Осветители “), свързани със спомените от войната и разузнавачите, които осветяват бойното поле с фенери, с цел да проучат фронта. По отношение на стила тези творби съставляват автентичен принос, в който могат да бъдат открити следи от кубизма, футуризма и сюрреализма.

Паралелно с изложбата в Двореца, в зала 7 на „ Квадрат 500 “ – обичайното място на картините на Папазов в представителната сбирка на Националната изложба, могат да се видят гостуващи негови произведения от художествените галерии в Сливен и Ямбол.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР