Националната електрическа компания ще отбелeжи положителен финансов резултат за 2017

...
Националната електрическа компания ще отбелeжи положителен финансов резултат за 2017
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Очаква се НЕК да отбележи положителен финансов резултат

Националната електрическа компания ще отбелeжи позитивен финансов резултат за 2017 година, което не се е случвало от години, облагата ще е към 6 милиона лв.. Това сподели в " Денят стартира " енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя изясни и че цената на тока е в компетенцията на КЕВР, която дефинира цените за потребителите, те ще кажат своята последна дума. Енергийният министър увери, че хората би трябвало да са спокойни, че ползите на потребителите ще са предпазени от регулатора.

Петкова, съобщи, че Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " е поискала нарастване на цената на тока, само че това има своето пояснение, тъй като централата заплаща доста висока цена за нездравословни излъчвания и тази година би трябвало да заплати 200 млн. лв. за излъчвания.

Тези разноски би трябвало да са калкулирани в цената, само че КЕВР ще реши какъв % от декларирано покачване са от държавните производители, какъв от другите енергийни сдружения и електроразпределеителните предприятия., с цел да може да каже каква ще е цената на контролирания пазар, изясни още Петкова.

Министърът е на мнение, че на свободния пазар обстановката е спокойна. Търсенето и предлагането дефинират цената на електрическата сила. Българската самостоятелна енергийна борса действа добре, а от скоро към този момент е реалност последната платформа за търговия в границите на деня.

Бизнесът приготвя митинги против преференциалните цени, на които са изкупува токът от " американските централи ", както и против Топлоелектрическа централа Варна, който също съобщи забавни цени за изкупуване. Петкова напомни, че " американските централи " са инвестиция от 2001 година, има подписани контракти и в тях са избрани ясно параметрите на взаимоотношенията. В момента се работи върху разбор на опцията да бъде направена методика, която да даде отговор на въпроса какъв би бил размерът на невъзстановяемите разноски за вложения. Според министъра ще бъде открит най-хубавият вероятен метод да се реализира разговор.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР