Националната електрическа компания (НЕК) получи отсрочка за предсрочното изплащане на

...
Националната електрическа компания (НЕК) получи отсрочка за предсрочното изплащане на
Коментари Харесай

НЕК получи отсрочка за предсрочното връщане на 1.176 млрд. лв. заем

" Националната електрическа компания " (НЕК) получи пролонгация за предварителното погашение на отпуснатия ѝ през 2016 година безлихвен заем от над 1.176 милиарда лева за погасяване на отговорностите ѝ към съветската " Атомстройекспорт " за поръчаното, само че неплатено към оня миг нуклеарно съоръжение за АЕЦ " Белене ". Правителството промени решението си от началото на март, което изиска от НЕК парите да бъдат върнати до 31 март 2022 година, вместо до края на 2023 година, както предвиждаха изискванията на заема. Новият период е 15 април 2022 година, което значи, че прехвърлянето е пред утвърждение от енергийния регулатор.

С върнатите пари и слънчоглед от страната за ресурси, само че НЕК не разполага със средствата макар отличната облага за 2021 година, образувана от рекордните цени на електрическата енергия на свободния пазар. За задачата АЕЦ " Козлодуй " отпусна заем за 350 млн. лева на НЕК, което провокира рецензиите на някогашните ръководещи от ГЕРБ, че сдружението, което получи през 2016 година безлихвен заем, в този момент би трябвало да взема подобен с рента, с цел да го върне.

Промяната на периода за връщане на заема не постанова спомагателни разходи/трансфери или други заплащания, които да са за сметка на държавния бюджет, показват от държавната пресслужба във връзка утвърдената пролонгация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР