Националната агенция за приходите започна лятната си контролна кампания за

...
Националната агенция за приходите започна лятната си контролна кампания за
Коментари Харесай

Над 2000 обекта по морето са на мушката на НАП

Националната организация за приходите стартира лятната си контролна акция за съблюдаване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие.

Основната цел, която си слагат данъчните, е добра фискална дисциплинираност, увеличение каузи на бизнеса, който непринудено съблюдава разпоредбите, равнопоставена бизнес среда и отчитане на действителни обороти. Под интензивно наблюдаване ще бъдат сложени над 2000 обекта по крайбрежието, ще се прави ежедневен мониторинг на тържища и борси, които доставят хотелите с храни и питиета. Служители от звеното за фискален надзор ще правят изненадващи инспекции на хотели, заведения за хранене, магазини, атракциони, паркинги и други търговски обекти. От Национална агенция за приходите още веднъж ще употребяват отдалечената връзка на всеки касов уред със сървърите си за разкриване на рискови търговци, чиито продажби доста се разграничават от нормалните. В рамките на кампанията  при осъществяването на контролни покупки интензивно ще се ползва способът " скришен клиент “. Данъчните инспектори ще правят и очевидни наблюдения, при които в границите на няколко дни в действително време се наблюдават продажбите и резултатите се съпоставят с предишни интервали. 

От Национална агенция за приходите Бургас прецизират, че акцията ще бъде извънредно прецизирана, тъй че да не се позволява напрежение по време на осъществяване на контролните дейности. Същевременно при определяне на съществени нарушавания, водещи до съзнателно ощетяване на бюджета, глобите ще бъдат прилагани в цялата им суровост. По време на акцията ще се следи и дали сезонните служащи са назначавани с контракти, както и дали работодателите не ги ощетяват във връзка с работно време и възнаграждение.

И през тази година жителите също могат да реализират надзор върху отчитането на приходите, като изтеглят от Goodle Play или App Store мобилното приложение на Национална агенция за приходите - NRAMobile. То дава опция, при сканирането на QR кода на издадена касова записка, незабавно да се ревизира дали тя е записана в Национална агенция за приходите.

Сигнали за неиздаване на касови бележки и данъчни нарушавания могат да се подават на телефона на Национална агенция за приходите 0700 18 700 или по е-поща на адрес [email protected].
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР