Националната агенция за приходите отчете междинни данни за събираемостта на

...
Националната агенция за приходите отчете междинни данни за събираемостта на
Коментари Харесай

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Националната организация за приходите регистрира междинни данни за събираемостта на налозите и осигуровките към 17 март, в опит да отговори на за незадоволителните бюджетни доходи.

От Национална агенция за приходите обобщават, че към средата на март са събрали над 6,4 милиарда лева общи доходи или 13% повече по отношение на същия интервал на 2022 година

Разбивката на данните им обаче по-скоро удостоверява казуса при събирането на налог добавена стойност, който е близо 2,6 милиарда лева, или с 211 млн. лева повече от миналогодишното равнище към същата дата.

" Въпреки понижената ставка на налог добавена стойност за някои артикули и услуги от 20% на 9%, постъпленията от Данък добавена стойност в бюджета бележат растеж с 9%, което се равнява на 211 млн. лева повече в съпоставяне със същия интервал на миналата година ", се споделя в информацията.
Разликата сред началото на 2022 и началото на 2023 година във връзка с ставките за Данък добавена стойност визира въвеждането на нулева ставка за хляба и брашното, както и 9% за доставката на парно и природен газ за домакинствата; още през 2020 година 9-процентовият Данък добавена стойност за ресторантьорите и фитнесите беше признат за заведенията за хранене, хотелите, книгите, бебешките храни и други
В същото време, инфлацията за месеците януари и февруари 2023 година е надлежно 16,4 и 16% по отношение на същите месеци на 2022 година

Това беше и главният мотив на Асен Василев в рецензията му против Национална агенция за приходите - че с високия % на инфлация и към 4% годишен растеж на стопанската система, приходите от Данък добавена стойност трябваше да са с към 20% по-големи по отношение на същия интервал на 2022 година От данъчната администрация обаче засичат 9 на 100 покачване.

В данните на Национална агенция за приходите се вижда доста по-големият растеж на приходите от осигурителни вноски - 18,5% повече в съпоставяне със същия интервал на 2022 (над 2,7 милиарда лева.).

Събраният налог върху приходите на физически лица е близо 742 млн. лева, корпоративен налог – 57,2 млн. лева

" Ръстът на приходите през първите месеци на тази година демонстрира, че Национална агенция за приходите работи дейно даже и в актуалната сложна конюнктура. Приходната организация ползва законодателството еднообразно по отношение на всеки поданик, като се употребяват всички нормативни механизми за събиране на отговорностите ", се споделя в позиция на шефа на Национална агенция за приходите Борис Михайлов.

Той афишира още, че близо 8000-те чиновници на данъчната администрация в страната " извършват отговорностите си професионално и законосъобразно, и е неприемливо да бъде въвличана в политически спекулации и употребена в предизборни акции ".

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР