Националната агенция за приходите (НАП) започва да изпраща имейли до

...
Националната агенция за приходите (НАП) започва да изпраща имейли до
Коментари Харесай

НАП: Онлайн търговците трябва да декларират доходите си до 3 май

Националната организация за приходите (НАП) стартира да изпраща имейли до физическите лица, извършващи продажби в интернет, като им припомня, че би трябвало да заявяват и платят налога върху  доходите от тази активност, оповестиха от организацията.

Приходната организация разполага с информация за получените от физическите лица суми от натрапен платеж през 2021 година, подадени от пощенските оператори (куриерските фирми). Тези суми са отразени в авансово попълнените годишни данъчни заявления, които са налични с личен идентификационен код (ПИК) или електронен автограф в Портала за електронни услуги на приходната организация, припомнят от Национална агенция за приходите.

До този миг доста от лицата към този момент са заявили своите приходи от онлайн продажби. Тези, които не са го създали, ще получат напомнителни писма от приходната организация. В случай, че търгуващите онлайн не подадат данъчните си заявления, подлежат на наказания и следващи контролни дейности от страна на Национална агенция за приходите. 

Преди да потвърдят попълнената декларация, е належащо потребителите да я прегледат деликатно, да я добавят или поправят, в случай че това е належащо, поучават от Национална агенция за приходите. В случай че данъкоплатците открият вписани суми, които са получили от продажба на персонална движимост или при връщане на стока, то те могат да ги изтрият, след което да подадат декларацията. За получените приходи от продажба на движимости за персонално прилагане и такива, които не са купени за по-късно да бъдат препродадени, жителите не дължат налог и няма потребност да заявяват получените суми, прецизират още от приходната организация.

Физическите лица, които правят комерсиална активност в интернет за облага, без значение, че не са регистрирани като търговци по смисъла на Търговския закон, са длъжни да заявяват приходите си от продажби в  Приложение № 2 от годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ, припомнят още от Национална агенция за приходите. 

В случаите, в които физическото лице получава приходи от друга стопанска активност в качеството си на аграрни собственик, който не е избрал реда за облагане като едноличен търговец, свободна специалност или занаятчийска активност посредством продажби в интернет с натрапен платеж, получените суми се заявяват в Приложение номер 3. При продажба на творби на изкуството, предмети за сбирки и антикварни предмети, която не е обвързвана с осъществявана от физическото лице стопанска активност, приходите се заявяват в Приложение номер 5.

Срокът за подаване на годишните данъчни заявления за 2021 година за тези физически лица изтича на 3 май 2022 година, се показва в известието.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР