Националната агенция за приходите (НАП) поставя на фокус строителите и

...
Националната агенция за приходите (НАП) поставя на фокус строителите и
Коментари Харесай

НАП наблюдава строители и инвеститори за евентуални данъчни нарушения

Националната организация за приходите (НАП) слага на фокус строителите и вложителите, за които обичайно сега тече най-силният интервал от годината.

Набелязани са обилни по размер контролни ограничения, включително и инспекции на строителни обекти за съблюдаване на данъчно-осигурителното законодателство.

Строителството е бързо разрастващ се, динамичен и важен за нашата стопанска система бранш, в който укриването на налози може да аргументи съществени вреди за бюджета. Анализ на риска демонстрира, че секторът годишно генерира вреда от неплащане на налози за бюджета за към 480 млн. лв.. Ковид пандемията не докара до осезателен спадат в сградното строителство, а въпреки това – подтиква хората да извърнат парите си в имотни вложения. Сделките за покупко-продажба на парцели в интервала на пандемията понижават с към 8%, а директно след нея нарастват с 28 на 100. Поради всички тези условия и процеси браншът е избран като един от най-рисковите и е непрекъснато следен от данъчната администрация.

Национална агенция за приходите на първо място подтиква доброволното съблюдаване и моли за изповядване на имотните покупко-продажби на действителните им цени. Търси се връзка и с сектора. През април на среща-дискусия с представители на Камарата на строителите в България бяха разисквани проблемите и усложненията, които въздействат на естественото действие на дейностите в отрасъл „ Строителство “ в следствие от основаната спешна обстановка, подбудена от войната в Украйна.

Приходната организация демонстрира схващане към усложненията, които изпитва бизнесът, само че следи и за осъществяването на отговорностите на участниците в строителния бранш.

Тази година е планувана и информационна акция, която да обясни на продавачите и купувачите рисковете от изповядване на имотни покупко-продажби на цени, които са по-ниски от действителните. Кампанията ще протече и в формалната Фейсбук страница на Национална агенция за приходите.

Строителите и вложителите следва да имат поради, че при съществуване на индикации за отклоняване от данъчно облагане Национална агенция за приходите прави проверки по необикновен ред, което може да докара до установяване на нови размери на налози. Най-често, в хода на контролни производства, при констатиране на несъответствия на компаниите се предлага сами да поправят грешките си, като подадат още веднъж правилни заявления. В случай че не го създадат, дейностите не престават с осъществяване на проверки.

Клиентите пък би трябвало да знаят рисковете при покупката на парцел, когато договорката е изповядана на по-ниска от действителната цена. При повреждане на контракта поради непредвидено повишаване на цената, закъснение в периодите или други неуредици, те ще имат право да получат назад единствено парите, които са вписани в документа за продажбата. Ако решат до 3 години от покупката да препродадат новия парцел и пазарната му цена е по-висока от публично оповестената стойност на парцела при покупката, също биха изгубили от разликата сред действително платеното от тях и вписаната стойност в документа за покупката.

Тъй като в бранша строителство покупко-продажбите са съществени, а при измами клиентът би трябвало да бъде оптимално предпазен, специалистите поучават постоянно покупко-продажбата да е на действителната цена, да има строго закрепени предварителни контракти и парите да се превеждат по банка.

„ Ние насърчаваме доброволното съблюдаване, осигуряваме опция за съвещания при положение на недоумение на законодателството, разясняваме и обясняваме разнообразни характерни проблеми на добросъвестните данъкоплатци за те да изпълнят отговорностите си. Ако не успеем по положителния метод, прилагаме контролни ограничения, които обаче могат да донесат на нарушителите непредвидени за тях разноски “, сподели Борис Михайлов, изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР