Националната агенция за приходите (НАП) актуализира указанията за налагане на

...
Националната агенция за приходите (НАП) актуализира указанията за налагане на
Коментари Харесай

Данъчните няма да запечатват търговски обекти за малки нарушения

Националната организация за приходите (НАП) актуализира напътствията за налагане на наложително запечатване на търговски обект. Липсата на реквизити във фискалните бонове, несъхраняването в комерсиалните обекти на паспорт на касовите апарати или проблеми във връзката при предаване на данни към Национална агенция за приходите няма автоматизирано да водят до неотложно запечатване на обект, гласи едно от новите правила. Мярката ще бъде налагана след проучване освен на установеното при инспекцията нарушаване, само че и на цялостното данъчно държание на дадения търговец и единствено в случаите на потвърдена непочтеност.

Служителите на данъчната администрация ще се придържат към конкретни критерии при преценката за обстановката. Ще се взема поради тежестта на нарушаването и възможната му повторяемост, типа и размера на комерсиалния обект, открита забележителна разлика в касовата наличност и други В акта, постановяващ авансово осъществяване на мярката, би трябвало да са изложени претекстовете за всеки съответен случай.  

До неотложно запечатване ще се стига, в случай че отлагането води до липса на влияние на мярката, да вземем за пример при сезонна активност, краткотрайна активност (панаир, галерия, концерт) или при липса на фискално устройство в обекта. Основният аргумент за това е, че при авансово осъществяване следва да се търси баланс сред държавния интерес и интереса на лицето, т.е. осъществяването на нарушавания не следва да ощетява фискалната политика, само че и ограниченията, които взима страната, не следва във всеки случай да водят до прекъсване работата на проверяваното лице. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР