Национална стачка блокира голяма част от Франция в четвъртък, тъй

...
Национална стачка блокира голяма част от Франция в четвъртък, тъй
Коментари Харесай

Национална стачка срещу пенсионната реформа блокира Франция

Национална стачка блокира огромна част от Франция в четвъртък, защото синдикатите започнаха огромен митинг против преразглеждането на пенсиите от президента Еманюел Макрон, което съгласно тях ще принуди милиони хора да работят по-дълго или да се сблъскат с лимитирани облаги.
Повечето учебни заведения бяха затворени, принуждавайки доста родители да намерят други възможности или да не вървят на работа, защото влаковете, метрото и рейсовете не се движат.
Хиляди хора излязоха по улиците на няколко града преди двете огромни демонстрации, планувани за Париж, където трафикът беше по-лек от нормално, защото доста хора просто си взеха почивен ден, с цел да избегнат пътешестване в безпорядък.
"Хората направиха проекти да се оправят с през днешния ден и на следващия ден, само че аз в действителност се тормозя за понеделник. Това ще стане, когато стартират кавгите ", съобщи чиновник за обслужване на клиенти на националната железопътна компания SNCF на гарата в Монпарнас в Париж.
Лидерите на профсъюза дадоха обещание да продължат да стачкуват, в случай че Макрон не се откаже от преразглеждането на пенсиите, считано за централен детайл в натиска на центристкия президент да реформира необятна част от френската стопанска система.
"Това ще визира всички, а освен част от популацията ", споделя Франк, 46-годишен служащ в автомобилния производител PSA, производители на коли „ Пежо “ и “Ситроен “ по време на проява в Рен, Западна Франция.
"Никой не може да си показа, че би трябвало да работи до 70-годишна възраст ", сподели той.
Представители на властта признаха, че френските служащи последователно ще би трябвало да работят по-дълго, само че към този момент са дали малко детайлности за това по какъв начин една „ универсална “ система, която отстранява десетки обособени схеми, ще се отрази на пенсионните им проекти.
Кабинетът на Макрон съобщи в четвъртък, че министър председателят Едуар Филип ще изложи рамката за промяната идната седмица, откакто завърши договарянията със синдикатите.
Около 90 % от високоскоростните влакове TGV, както и районните линии бяха анулирани, а „ Ер Франс “ прави 30 % от вътрешните полети и 15 % от интернационалните полети на къси дистанции.
В Париж действаха единствено няколко от 16-те линии на метрото, а обслужването на мощно употребяваните крайградски железопътни линии, пресичащи града, беше мощно нарушено.
"Аз съм очевидец на сватбата на моя другар от детинство, в Кьолн [Германия] на следващия ден следобяд, тъй че явно не мога да анулира пътуването си, само че това в действителност ме изнервя ", сподели Никол, която чакаше на Северната гара в столицата.
Айфеловата кула и музеят Орсе бяха затворени заради дефицит на личен състав, до момента в който Лувъра, Центърът Помпиду и други музеи предизвестиха, че някои крила и експонати са затворени.
Профсъюзът CGT съобщи, че служащите са блокирали седем от осемте петролни рафинерии в страната, което покачва вероятността от дефицит на гориво, в случай че стачката продължи.
А протестиращите „ Жълти жилетки “, които организират седмични демонстрации от предходната година, изисквайки възстановяване на виталния стандарт, блокираха пътища в няколко града, в това число Хавър на атлантическия бряг, където доста натовареното пристанище също беше затворено, настояват от CGT.
Полицията съобщи, че са нащрек за евентуално принуждение по време на почти 250 предстоящи във Франция демонстрации, от радикални детайли, която може да включва антикапиталистичните протестиращи на „ черния блок “, които имаха свои хора на няколко митинга на „ Жълтите жилетки “ през последната година.
Шефът на полицията в Париж Дидие Лалмон съобщи, че към 6 000 членове на силите за сигурност ще бъдат ситуирани в столицата, а предприятията по продължение на демонстрационните направления са получили заповед да бъдат затворени.
Към обяд полицията съобщи, че е задържала 18 души в Париж, преди похода към Площада на нацията, който ще стартира в ранния следобяд.
Стачката ще бъде огромно тестване дали Макрон, някогашен капиталов банкер, пристигнал на власт с помощта на заричане за промяна на Франция, имащ политическата мощ да прокара едно от основните си обещания от акцията.
Той към този момент се изправи пред поредност от митинги на „ Жълтите жилетки “ тази година, както и на полицията, пожарникарите, учителите, болничните служащи и юристите.
Но до момента Макрон значително успяваше да прокара спорни промени в трудовото и данъчното законодателство, като в същото време отстрани гаранциите за работа за цялостен живот и други компенсации в SNCF, десетилетия наред считани за недостижим бастион на профсъюза.
Сега той желае да вкара "универсална " система за пенсиониране, която да отстрани 42 "специални режима " за браншове, вариращи от железопътни и енергийни служащи до адвокати и чиновници на Парижката опера, които постоянно отпускат на служащите по-високи пенсии или им обезпечават ранно пенсиониране.
Но профсъюзите настояват, че измененията биха наложили на процедура на милиони чиновници от частния бранш да работят оттатък законната възраст за пенсиониране от 62 години, в случай че желаят да получат цялостната пенсия, която им е обещана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР