Национална пациентска организация, обединяваща над 80 пациентски организации, ангажирани с

...
Национална пациентска организация, обединяваща над 80 пациентски организации, ангажирани с
Коментари Харесай

НПО: Прозрачността в здравната система е ключова за доверието в нея

Национална пациентска организация, сплотяваща над 80 пациентски организации, ангажирани с разнообразни социалнозначими и редки болести, която е със статут на представителна организация за отбрана правата на пациентите, чака виновните институции в най-кратък период да се самосезират и данните за органни трансплантации, изнесени от министъра на опазването на здравето доктор, да бъдат изяснени. Това се споделя в позиция на организацията.
Силно сме обезпокоени от изнесената пред обществеността информация за осъществяване на трансплантации на жители от трети страни, посредством даване на неистинен документи или такива с погрешно наличие, в това число и осъществяване на трансплантация на български жител в нарушаване на откритите в страната правила.
 Здравният министър разкри скандални нарушавания с трансплантации в болница Лозенец Здравният министър разкри скандални нарушавания с трансплантации в болница " Лозенец "
Здравният министър Стойчо Кацаров разкри шокиращи нарушавания с трансплантациите в болница " Лозенец ". От 2019 година до 27 април 2021 година в б...
Обявената от министъра на опазването на здравето информация е притеснителна и дава мотив за паника. Компрометирано е доверието в българските лечебни заведения и медицинските експерти в област, в която редовно се регистрира съществено закъснение – трансплантации на органи. Въпреки прилаганата досега политика, както и насърчаването на гражданската интензивност към даряването на органи, нежното доверие във връзка с трансплантацията на органи у нас може да бъде зачеркнато, от което ще пострадат най-нуждаещите се – пациентите.
Освен това, резултатите от инспекциите в държавната болница „ Лозенец “, които показват „ механически аргументи “ за регистрирането и отчитането на разноски за нелекувани жители, също са притеснителни. В Неправителствени организации изрично имаме вяра, че прозрачността за вярното изразходването на обществени средства в здравната система е от изключителна значимост и тя би трябвало да бъде основна в ръководството на лечебните заведения, без значение от тяхната благосъстоятелност. „ Източването “ на бюджета на НЗОК посредством фиктивно приемане на пациенти е един от най-сериозните проблеми, само че не е единствения, на общественото финансиране на опазването на здравето.
За следващ път настояваме за по-голяма гласност в разходването и ръководството на обществения запас за здраве, както и за основаването на нормативни промени, които да подсигуряват прозрачността на финансирането на лечечебните заведения, без значение от собствеността им, с обществени средства.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР