Национална овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ иска промяна на Националния

...
Национална овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ иска промяна на Националния
Коментари Харесай

Иска промени в стандарта за българските млечни продукти


Национална овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ желае смяна на Националния стандарт за българските млечни артикули (БДС 12:2010, БДС 14:2010 и БДС 15:2010.. Най-голямата браншова организация в бранш " Животновъдство " е подала писмо в Министерство на земеделието, горите и храните, с което упорства българските млечни артикули да бъдат създавани от българска суровина. " Тази смяна, преди всичко, ще подсигурява на потребителите качеството на продуктите. От друга страна, влагайки в млечните храни българска суровина, ще се подкрепят и подтикват българските фермери ", уточни Симеон Караколев съпредседател а НОКА.

Искането за смяна на Националния стандарт за българските млечни артикули е следващата самодейност на НОКА след стартиралата в навечерието на Великден акция за поощряване потреблението на качествени български артикули от овче мляко. Тогава организацията прикани българското общество, държавните институции хотелиерите и ресторантьорите, вместо заместители и имитиращи артикули, да се купуват овчи артикули създадени у нас и по този начин да се подтиква развиването на овцевъдството в страната.

В последвала среща с сектора и преработватели, Министерството на земеделието, храните и горите, направи незабавни промени в Наредба № 1 за хигиената на храните, с които се цели да отбрани млякото и млечните храни от имитиращи артикули. Основната смяна е, че в един и същи обект не може да се създават, разфасоват или преопаковат млечни артикули и имитиращи артикули, които съдържат в състава си мляко. Срокът за публично разискване на настоящия вид е до 23 май тази година.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР