Национална конфедерация на труда бе обявена днес на пресконференция в

...
Национална конфедерация на труда бе обявена днес на пресконференция в
Коментари Харесай

Обявиха нов синдикат - в противовес на казионните, в него и Мая Илиева

Национална конфедерация на труда бе оповестена през днешния ден на конференция в Българска телеграфна агенция с ръководител Веселина Ганчева. На процедура това е основаване на нов тип профсъюз, който идва като контраст на съществуващите синдикати КТ " Подкрепа " и КНСБ, оповестиха основателите.

В новата конфедерация влизат " Синдикат на българските медицински експерти " (СБМС), " Автономна работническа конфедерация " (АРК) и " Синдикален съюз АХА " .
 Медсестрата Мая Илиева: Пандемията сподели дупката в системата Обновена
Медсестрата Мая Илиева: Пандемията сподели дупката в системата

Отправи укор към публицистите, че не са със сини лентички

Веселина Атанасова изясни, че към този момент има над 30 синдикални секции в разнообразни градове на страната , а чиновниците, които подават сигнали от цялата страна, към този момент са десетки. Изтъкната бе битката в здравния бранш за правата на медиците, подета от медицинските сестри Мая Манолова и Бойка Атанасова предходната година.

" Работи се по доста сигнали, има извоювани каузи . Водят се сега каузи против шеф от болничното заведение в Стара Загора, в Свищов за нарушение на правата на трудещите се. Работи се и с Комисията по дискриминация, като има заведени каузи в ход. Ние сме синдикати, които не се тормозим да се борят против институциите и работодателите ", изясни Атанасова и даде поръчка за това. Тя обаче призна, че нямат общи дейности и не поддържат връзка с формалните синдикати.

Обединението работи към този момент две години дружно, а от през днешния ден става публично.

" Две години се води обща битка, особеното от казионните синдикати е, че са основани от служащи във всички сфери на работа ", сподели още Веселина Атанасова.
 Мед. сестра Мая Илиева желала да основе нов профсъюз
Мед. сестра Мая Илиева желала да основе нов профсъюз

Протестите, проведени от Илиева тази пролет, са в нарушаване на устава на Федерацията

Даниел Атанасов от Синдикален съюз АХА изясни, че те обгръщат химическото произвеждане, заетите в частния бранш и предприятия за хранене , които пострадаха от пандемията. " Автономна работническа конфедерация " (АРК) работи на районен принцип, самостоятелен от страната, бизнеса, партиите. Той даде за образец като случай на синдикални дейности - градския превоз във Варна, където кондукторите ще бъдат сменени от електронни системи, а е извоювано на служащите да им бъде обезпечена преквалификация.

Медицинска сестра Мая Илиева изясни, че и медици се влели в новата конфедерация. Целта - само посредством обединяването може да се реализира нещо, по тази причина и канят и други дребни синдикати.
 Работодателите дават отговор на синдикатите за сумираното работно време
Работодателите дават отговор на синдикатите за сумираното работно време

Смятат, че излизането им от работната група е извънредно

Пред news.bg самата Мая Илиева изясни, че работи на свободна процедура сега в мобилна сестринска процедура и вижда в профил още по-ярко пукнатините в здравната система. Работи се по доста сигнали - неплащане на ексклузивен труд, подадени сигнали за отвращение за имунизация и други , изясни още Илиева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР