Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ) прекрати договора с изпълнителя на

...
Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ) прекрати договора с изпълнителя на
Коментари Харесай

Прекратен е договор за 120 млн. лв. на компания, свързвана с Пеевски

Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ) приключи контракта с изпълнителя на плана за рационализация на жп линията от София до Елин Пелин - ДЗЗД " Келет АБ " . Това заяви Министерството на превоза и известията.

Договорът с българо-унгарския консорциум на стойност 120 млн. лева без Данък добавена стойност беше подписан през По проект 23-километровият жп сектор трябваше да бъде приключен до края на 2020 година, само че това не стана.

С днешна дата действителният физически прогрес на строителните действия е едвам 43%. На процедура изпълнителят е правил главно доставки на материали, показват от транспортното министерство.

По груби сметки " Келет АБ " е получил досега към две трети от цената на контракта или към 80 млн. лв.. Обектът се финансира по механизма " Свързана Европа ".

Кой е строителят?

Унгарско-българското обединяване няма опит в строителството на железопътни линии и още при подписването на контракта се появиха подозрения, че то ще може да приключи обекта.

Българската компания " АБ " АД, със седалище в Хасково, получи солидна финансова инжекция от Българската банка за развиване, с цел да може да стартира строителството на обекта. Не е ясно с днешна дата дали заемът е погасен.

През годините хасковското сдружение неведнъж е сменяло собствеността си. С днешна дата като действителни притежатели на " АБ " са посочени " Пътна сигнализация - България " ЕООД и " Валирион " ЕООД, които се съставляват от Цветан Николов Чолаков , демонстрира информация в Търговския указател.

В строителния отрасъл се разяснява, че зад компанията стои депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, въпреки той в никакъв случай да не е имал публично нещо общо с нея по документи.

" АБ " е и измежду фирмите, които получиха по инхаус договорите за строителството на автомагистрала " Хемус ".

Компанията дава отговор и за пътното поддържане в област Хасково, както и на сектори от автомагистрала " Марица ".

Нова поръчка

Плановете на НКЖИ са в къси периоди да бъде оповестена нова процедура за строител на жп линията София - Елин Пелин с транспарантни условия. Това ще даде опция за присъединяване на необятен кръг български и непознати компании, се споделя в известието.

Ниско осъществяване на жп плановете

Проверка на Министерство на превоза и НКЖИ по всички контракти за рехабилитация на железопътни линии в страната демонстрира доста ниски равнища на физическо осъществяване за по-голямата част от договорите. Те са подписани главно в интервала от 2019 година до края на 2021 година

Голяма част от тези контракти са подписани с компании, които нямат опит в железопътното строителство, само че по тази причина пък

Тези компании бяха определени за реализатори благодарение на съда. По част от договорите НКЖИ уточни за спечелили компании с опит в железопътното строителство, само че съдът отсъди друго след обжалване на процедурата. Така с изключение на компании, свързвани с управлявалите допреди година, в жп строителството влязоха и компании, зад които се твърди, че стои

През 2020 година в строителния отрасъл се разясняваше, че част от новоизлюпените жп строители са предложили на компаниите с опит да им завършат обектите, само че никой не е поискал. Причината е била в надутата сметка за строителни материали и доста ниската цена на строителството, за която никой не е желал да работи. Така тези обекти в този момент явно изостават с осъществяването.

По предписание на министъра на превоза Николай Събев НКЖИ ще ускори контрола на строителните действия и качеството на осъществяване на обектите, се споделя в известието на транспортното министерство.

В него е посочено още, че НКЖИ няма да утвърждава постъпили претенции за актуализация на стойностите на към този момент подписани контракти за строителство , в следствие от извършени публични поръчки.

В случай, че фирма-изпълнител заявява неспособност да извършва договорните си връзки, ще се преглежда и разновидността за прекратяването му, показват от транспортонто министерство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР