Национална Инициатива Единение / НИЕ/ отправя няколко важни и ключови

...
Национална Инициатива Единение / НИЕ/ отправя няколко важни и ключови
Коментари Харесай

Организация отправи няколко директни въпроса към Кирил Петков за РС Македония

Национална Инициатива Единение / НИЕ/ насочва няколко значими и основни въпроса към премиера Кирил Петков, който отива на посещаване в Скопие във вторник. Въпросите са ориентирани както към задачата на визитата и с кого ще бъде преговаряно, по този начин и за какво в преговорния му екип няма нито един представител на Българската историческа просвета, Българска академия на науките или взаимната историческа комисия.

От организацията желаят и разяснение по въпроса дали ще бъде прието такова нещо като " македонско малцинство " в България, както и дали Кирил Петков ще запознае сътрудниците си от районен съд Македония с значими архивни документи.
Петков: България първа отбрани правото на Македония да има лична страна
България е първата страна, защитила правото на Македония да има лична страна, с което демонстрира, че желае да има същински връзки н...
Прочети повече
От " НИЕ " се обръщат към премиера и с въпроса дали по време на визитата си в Скопие ще се отбие до Охрид в църквата „ Света Богородица Перивлепта “ с цел да сервира цветя на гроба на видния Български литератор, публицист и преподавател Григор Пърличев, който нашите Северномакедонски братя и другари тачат и като собствен.

Ето и цялата позиция на организацията:

" Позицията на България по отношение на Република Северна Македония и изискванията за започване на преговорния развой за участие в Европейски Съюз е ясно декларирана и дефинирана в редица документи - Двустранният контракт сред България и РСМ от 2017 година, Рамковата позиция, призната от Министерски съвет на България на 9 октомври 2019 година и Декларацията на 44-тото Народно събрание на България от 10 октомври същата година. В същото време в осъществяване на Договора за добросъседство от 2017 година бяха основани взаимни комисии сред България и РСМ, които трябваше да уредят противоречивите въпроси и да уеднаквят еднопосочното, обективно и ясно пояснение на редица въпроси и най към този момент в региона на историята. Работата на взаимната историческа комисия сподели, че за целия този интервал РСМ не е подготвена да предприеме действителни стъпки за изясняване на предишното, историята, културата и общите езикови корени. Насложените идеологически клишета в северномакедонските учебници, агитация и политическа реторика, които постоянно имат рекламация за научност са на път да се трансфорат в нападателна външно-политическа теория, която се свежда до отказване към този момент освен на всичко българско, само че и всичко общо сред двата народа, техните исторически, културни, книжовни и езикови корени.

Братски, добросъседски или европейски е методът да се разрушават български военни гробища и да се разрушават паметни плочи на територията на РСМ? Както отбелязва акад. Георги Марков даже по времето на княз Александър те са били съхранени и не са били разрушени.

30 години откакто България беше първата страна, която призна Северна Македония за независима страна, Скопие към момента отхвърля да разкрие архивите на мрачната Титова УДБА с цел да стане ясно кой носи отговорността за избиването, затварянето и интернирането на десетки хиляди души единствено тъй като са имали Българско съзнание. Може би страхът на управляващите в Скопие е в това да не се разбере обясни същинския произход и кариерно развиване и зависимости на редица техни политици от новата история, основани и отгледани под дебелата сянка на Коминтерна, а след това на титовизма и неговите секрети служби? Разкриването на тези архиви и голям брой исторически документи би било европейско и демократично, само че не се прави. Разкриването на тези документи и архиви би било същински катарзис и за голям брой фамилии в Република Северна Македония и България, които и до в този момент не знаят каква е била ориста на техните предци, татковци и родственици.
В РСМ показаха реализация на инфраструктурни пътни връзки с България
Скопие и София нямат железопътни, въздушни или автомобилни връзки. От нашата страна са оповестени или са в ход няколко плана, които тряб...
Прочети повече
Липсата на политическа воля в Скопие по отношение на възобновяване на историческата истина за жалост върви ръка за ръка с отвращение за възстановявяне на човешката истина и на едно от главните права на личността – правото на благосъстоятелност. Има ли подготвеност РСМ да одобри закони за реституцията, по този начин както България ги одобри при започване на 90-те години, по силата на които десетки, а може би и стотици хиляди наследници, включително и македонци, турци, евреи, арменци, румънци и други си възвърнаха собствеността на своите семейства или бяха обезщетени. Подобен законодателен акт би бил същински Европейски и либерален и ще разреши на хиляди родове от двете страни на границата да се преживеят още веднъж като едно цяло и да се върнат към общите си корени.

Защо Скопие, която е най-близката Балканска столица до София, продължава да организира политиката на транспортна изолираност? Няма жп връзка, няма построена автомагистрала и даже бърз път.

Защо и до момента, когато Северномакедонски тимове играят в България ние им ръкопляскаме и им се радваме, а когато Български тим гостува в Скопие бива охулван, играчите обиждани, а Българския химн и знаме освирквани?

Защо в България хората всеобщо се гордеят, че родът им е с генезис от Охрид, Битоля, Смилево, Струмица, Скопие, въобще от Македония, откъдето сред прочее са близо една трета от министър-председателите след Освобождението на България от Османската империя. В същото време всеки дръзнал да съобщи Българския си генезис в РСМ бива подлаган на репресии, лимитират му се правата за държавна и общинска работа и по отношение на него се организира целенасочена и държавно подкрепяна антибългарска сегрегация?

Дали това е Европейско и демократично? Това даже не е демократично.
Официално: Обявиха по кое време е визитата на Кирил Петков в районен съд Македония
Министър-председателят Кирил Петков отпътува на публично посещаване в Скопие, Република Северна Македония на 18 януари 2022 година, заяви...
Прочети повече
Горепосочените въпроси са тези, които Национална Инициатива за Единение /НИЕ/ считаме, че би трябвало да бъдат сложени намерено от Министър-председателя Кирил Петков при диалозите с сътрудника му от Скопие.

Редом с тях, обаче, има още редица въпроси, на които Премиерът Петков би трябвало да отговори пред българските жители.

1. Съгласно член 105 на Конституцията външната политика на България се управлява и реализира от Министерския съвет. С какво Решение на Министерски съвет и от коя дата Министър-председателят Кирил Петков е мандатиран да посети РСМ, както и да води договаряния, с кого и защо?

2. Съгласно УП на Министерство на външните работи/ДВ бр.5/15.01.2019 година, член 5, ал.1, т.2а, Министърът на външните работи е този, който приготвя провеждането на визити на държавни и държавни делегации на Република България в чужбина. По силата на каква наредба подготовката за визитата на премиера Петков в РСМ се провежда от неговия консултант Весела Чернева, а не от виновните длъжностни лица и апарата на Министерство на външните работи?

3. Ще откри ли време Премиерът Петков по време на визитата си в Скопие да се отбие до Охрид в църквата „ Света Богородица Перивлепта “ с цел да сервира цветя на гроба на видния Български литератор, публицист и преподавател Григор Пърличев, който нашите Северномакедонски братя и другари тачат и като собствен. Точно на 18-ти януари се навършват 192 години от неговото рождение. И дано да напомним част от първото слово на Григор Пърличев след назначението му за класен началник и преподавател в Априловската гимназия в Габрово през 1879 година: „ Помните, впрочем, че Майка България е в окаяно положение. Помните, че Майка България е раздрана на 5 елементи. Когато всички народности се съединяват, България биде разединена. Никога история не е забележила толика несправедливост. Майка България къто претарпе зверский хомот в разстояние на пет епохи, през днешния ден тя плаче за изгубените си чяда Македония и Тракия. Тя плаче за плодородната Добруджа, тя плаче за Пирот, люлка на искуствата..... “
Българската позиция за районен съд Македония - разнобой в мненията на специалистите
Преговорите с районен съд Македония отсега нататък няма да се обвързват със периоди, а с съответни резултати. Това стана ясно след извършения Консулта...
Прочети повече
4. Би ли предложил Премиерът Петков на своя Северномакедонски сътрудник да се запознае с архивните документи, налични както в България, по този начин и в Съединени американски щати, по отношение на активността и работата на Американските протестантски мисионери на Балканите в края на 19-ти век, по време на Илинденско-Преображенското въстание и по време на двете Балкански войни като Чарлз Морз, лекар Хенри Хаскел, Мери Минерва Хаскел, Едуард Бел Хаскел, Джеймс Франклин Кларк и други? Ще цитираме единствено фрагмент от Меморандума, направен от Джеймс Кларк старши и други мисионери до Британския външен министър сър Едуард Грей от 5 август 1913 година по отношение на Букурещкия кротичък контракт и разделянето на Македония: „ След като познаваме от години Македония, било вследствие на престояване или пътувания, или и двете дружно, на разбъркване с хората и живеене в техните домове, ние сме изцяло уверени, че огромното болшинство от популацията на региона, който назоваваме „ Македонско поле “ на нашата активност, е българско по генезис, език и традиции и съставлява неразделна част от Българската нация. “

5.Ще обясни ли Премиерът Петков в диалозите си в Скопие един път вечно въпроса за тъй наречените „ македонско малцинство “ в България?

Подсказваме: няма по какъв начин държавно обучение, основано през 1945 година като Социалистическа Република Македония в състава на някогашната Федеративна Република Югославия да претедира да има демографско и историческо наличие в България, страна основана преди повече от 13 века, запазила своето изконно историческо име, с което е позната в Европа и света от този момент. Със същото „ историческо съображение “ на следващия ден някой политик може да стартира тезата за съществуване на историческо белгийско малцинство във Франция, както и за радикално исландско население в Дания.

6. Защо измежду съпътстващите Премиера Кирил Петков в Скопие няма нито един представител на Българската историческа просвета, Българска академия на науките или взаимната историческа комисия, учредена по контракта от 2017 година, като чл.кореспондент проф. Иван Илчев, проф. лекар Ангел Димитров, проф. лекар Кирил Топалов и др?

Национална Инициатива Единение / НИЕ/ откровено се надяваме българските жители и общност да научат за резултатите от извършените от Премиера Петков срещи и реализирани договорености първо от самия него, а не от северномакедонски източници или партньорски посолства. Национална Инициатива Единение е подготвена когато и да е да оказва помощ с експертния капацитет на своите членове, анализите и информацията, която има за намиране на решение и превъзмогване на проблемите по отношение на желанието за участие на РСМ в Европейски Съюз, което обаче не може да бъде за сметка на националните цели и цели на Република България и на ясно одобрените правила и критерии, заложени от Европейски Съюз. "
Виктор Канзуров: Българската позиция по „ македонския въпрос “ към този момент е изменена
Преговорите с районен съд Македония отсега нататък няма да се обвързват със периоди, а с съответни резултати. Това стана ясно след извършения Консулта...
Прочети повече
Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР