Национална агенция за приходите започна проверки в над 2000 фирми

...
Национална агенция за приходите започна проверки в над 2000 фирми
Коментари Харесай

НАП проверява над 2000 фирми за залежала стока

Национална организация за приходите стартира инспекции в над 2000 компании в цялата страна, поради нелогично високи стойности на материалните ресурси, посочени в балансите им за 2020 година.

Данъчните инспектори ревизират наличностите на артикули и ги съпоставят със счетоводната документи. При открити несъответствия ще стартират и проверки, показват от Национална агенция за приходите.

Материалните ресурси са счетоводна категория, която най-общо значи съхранявани на склад артикули, материали или продукция, разясняват от Национална агенция за приходите. Проверяваните компании поддържат материални ресурси на забележителна стойност в продължение на години, което опонира на икономическата логичност, считат от Национална агенция за приходите.

Настоящите инспекции са част от огромна акция на приходната организация, ориентирана към компании, показали в счетоводните си салда доста нарастване на наличните в склада артикули, материали или продукция за 2020 година.

Сред тези компании са такива за дрехи и обувки, битова техника, промишлени артикули, аварийни елементи за коли и доста други. Възможно е част от тези артикули да са от дълго време продадени без документи или да липсват по други аргументи, съгласно данъчните инспектори.

В края на предходната година Национална агенция за приходите изпрати предупредителни писма до 11 600 компании в страната поради нелогично високи материални ресурси на обща стойност над 9 милиарда лв., напомнят от приходната организация.

В резултат на осведомителната акция, огромна част от тези сдружения към този момент са създали съответните корекции, като са начислили дължимия Данък добавена стойност за изчезналите или бракуваните артикули, а някои са отразили това и в годишните си заявления за облагане с корпоративен налог за 2021 година.

Кампанията на Национална агенция за приходите продължава, като от началото на 2022 година досега данъчните са се свързали с над 1300 от следените компании, за които не е разумно поддържането на огромни материални ресурси.

По този метод приходната организация ги осведоми за опцията, в случай че са пропуснали да отчетат продажби, неналичия или брак на материални ресурси в минал данъчен интервал, да извършат нужните корекции и да внесат дължимия Данък добавена стойност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР