Национална агенция за приходите започна проверки в над 2000 фирми

...
Национална агенция за приходите започна проверки в над 2000 фирми
Коментари Харесай

НАП проверява 2000 фирми с нелогично високи материални запаси

Национална организация за приходите стартира инспекции в над 2000 компании в цялата страна поради нелогично високи стойности на материалните ресурси, посочени в балансите им за 2020 година Данъчните инспектори ревизират наличностите на артикули и ги съпоставят със счетоводната документи. При открити несъответствия ще стартират и проверки, прецизират от Национална агенция за приходите.

Контролните дейности са част от огромна акция на Приходната организация, ориентирана към сдружения, показали в счетоводните си салда доста нарастване на наличните в склада артикули, материали или продукция за 2020 година Сред тях са дрехи и обувки, битова техника, промишлени артикули, аварийни елементи за коли и доста други. Според данъчните е допустимо част от тези артикули да са от дълго време продадени без документи или да липсват по други аргументи.

В края на предходната година Национална агенция за приходите изпрати предупредителни писма до 11 600 компании в страната поради нелогично високи материални ресурси на обща стойност над 9 милиарда лева, напомнят от приходната организация. В резултат на осведомителната акция, огромна част от тези сдружения са създали съответните корекции, като са начислили дължимия Данък добавена стойност за изчезналите или бракувани артикули, а някои са отразили това и в годишните си заявления за облагане с корпоративни налози за 2021 година

Кампанията на Национална агенция за приходите продължава, като от началото на 2022 година досега данъчните са се свързали с над 1300 от следените компании, за които не е разумно поддържането огромни материални ресурси, а до края на май още 150 ще получат телефонно позвъняване. По този метод приходната организация ги осведоми за опцията, в случай че са пропуснали да отчетат продажби, неналичия или брак на материални ресурси в минал данъчен интервал, да извършат нужните корекции и да внесат дължимия Данък добавена стойност.

Материалните ресурси са счетоводна категория, която най-общо значи съхранявани на склад артикули, материали или продукция. Всички сдружения в извадката поддържат материални ресурси на забележителна стойност в продължение на години, което опонира на икономическата логичност, разясняват от Национална агенция за приходите. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР