Национална агенция за приходите провери над 1500 фирми за нелогично

...
Национална агенция за приходите провери над 1500 фирми за нелогично
Коментари Харесай

НАП провери над 1500 фирми заради високи касови наличности

Национална организация за приходите ревизира над 1500 компании за нелогично високи касови наличия. При близо 600 сдружения инспекциите на място не престават и сега, като наличните в касите средства се преброяват, разказват се всички купюри и се съпоставят с посочените в счетоводството.

Припомняме, че през юли 2021 година Национална агенция за приходите стартира всеобща акция за инспекция на касова наличност – сумите, регистрирани счетоводно като налични в касите на компаниите. Към момента на инспекциите над 1020 компании са заявили изплатен дял на стойност близо 725 млн. лева, а 277 сдружения са декларирали своето желание да го разпределят. Законът дава опция на юридическите лица да разпределят дял към физическите лица - притежатели, като заплатят дължимия за това 5% налог, допълват още от приходната организация.

При 609 от сдруженията проверяващите са открили противоречие за повече от 337,6 млн. лева, оповестяват от Национална агенция за приходите.
Наред с контролната акция на място, общо 11 588 рискови сдружения получиха електронни писма или позвъняване от Информационния център на Национална агенция за приходите. По този метод приходната организация предизвиква компаниите непринудено да прегледат още веднъж счетоводните си ресурси и да създадат корекции в годишните си финансови доклади, ако не всички суми са фактически налични в касите им.

Много от сдруженията, позволили механически неточности, са се възползвали от предоставената им опция, като са коригирали сами данните и са подали счетоводните си доклади още веднъж.

„ Има забележим резултат от инспекциите на Национална агенция за приходите за касови наличия – усъвършенствани са данъчното държание и събираемостта. Повиши се броят на компаниите, които разпределиха дял и заплатиха дължимия налог в периода за това. Също по този начин, от ден на ден счетоводители се придържат към законовите условия и отхвърлят да вършат нерегламентирани счетоводни интервенции, свързани с касова наличност. Благодаря на сътрудниците в Национална агенция за приходите за постигнатите високи резултати в границите на акцията “, сподели заместител изпълнителният шеф на приходната организация Георги Димов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР