Национална агенция за приходите повишава сигурността при плащанията с банкови

...
Национална агенция за приходите повишава сигурността при плащанията с банкови
Коментари Харесай

НАП повишава сигурността при плащанията с банкови карти в интернет

Национална организация за приходите покачва сигурността при заплащанията с банкови карти в интернет, като вкарва двуфакторната идентификация при потвърждаване на заплащането, оповестиха от Национална агенция за приходите.

Виртуалният ПОС на Национална агенция за приходите е една от най-често употребяваните електронни услуги на приходната организация. От основаването ѝ през нея са осъществени повече от 1,2 милиона преводи за над половин милиард лв.. От началото на тази година през виртуалния ПОС са платени повече от 50 млн. лева

Подобряването на сигурността на заплащанията онлайн е в осъществяване на настоящата Директива за платежните услуги - PSD 2 за всички жители от Европейския съюз, считано от 30.03.2021 година, като Национална агенция за приходите ще предприеме нужните дейности за прекосяване към протокол EMV 3DS на своя виртуален ПОС терминал. Това ще докара до смяна на страницата за въвеждане на картови данни при заплащане на суми към Национална агенция за приходите.

Различен ще бъде и методът на потвърждаване на преводи при лица, плащащи с карти, които поддържат Mastercard IdentityCheck и Verified by Visa. Въведената двуфакторна идентификация включва, с изключение на познатата динамична ключова дума, още една статична - 3D ключова дума, която служи за удостоверение на онлайн заплащанията. Тя ще се дава от обслужващата банка, която е издала картата, прецизират още от Национална агенция за приходите.

Потребителите ще видят новия интeрфейс на заплащанията през виртуален ПОС терминал след 9.00 ч. на 30 март. На тази дата сред 8.30 ч. и 9 часа са вероятни усложнения при достъпа до електронните услуги на Национална агенция за приходите. Повече информация за двуфакторната идентификация, може да се получи от обслужващата банка, издател на картата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР