Национален земеделски форум“ предлага ангажимент за наемане в селското стопанство

...
Национален земеделски форум“ предлага ангажимент за наемане в селското стопанство
Коментари Харесай

Земеделци искат специален режим на работа в сектора

„ Национален аграрни конгрес “ предлага ангажимент за наемане в селското стопанство на хилядите останали без работа поради рецесията, оповестиха от Асоциацията на земеделските производители в България.
Заетите в селското стопанство и хранителната промишленост да бъдат сложени под специфичен режим на карантина, с което да не се позволява блокиране на непрекъснатия цикъл на работа в тези основни за националната сигурност браншове. Това е настояването на съвсем всички браншови организации от земеделието, отглеждането на животни, преработката и производството на храни, обединени под шапката на „ Национален аграрни конгрес “.
Единният зов е адресиран до премиера Бойко Борисов, ръководителя на оперативния щаб генерал-майор доктор Венцислав Мутафчийски, министъра на земеделието Десислава Танева и здравния министър Кирил Ананиев.
Отвореното писмо е по самодейност на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).
Организациите упорстват за въвеждането на характерен режим на карантина за работещите - с определението „ сериозни служащи “. Като такива се възприемат всички заети и ангажирани в първичното селскостопанско произвеждане, неговата преправка и произвеждане на храни.
При настоящия ред за карантиниране напълно скоро цели предприятия рискуват да бъдат затворени, тъй като единствено при един инфектиран, всички служащи ще би трябвало да бъдат сложени под карантина, а стотици производства, от които зависи прехраната на популацията, да преустановят работа.
" Това състояние е пагубно освен за съответното стопанство и заетите лица, само че би основало и редица рискове за популацията и националната сигурност. Освен казуса с неналичието на работна ръка в бранша, би трябвало да се знае, че нашите служащи са тясно профилирани и не могат да бъдат сменени от нови, при случай на карантина. В случай, че се планува зелен кулоар за наши служащи към европейски страни, в допълнение ще настояваме пред щаба те да не бъдат допускани назад в страната и да бъдат навреме осведомени за това, съобщи Венцислав Върбанов, ръководител на АЗПБ.
От Асоциацията на земеделските производители в България приготвят оферти за други социално-икономически ограничения, които ще бъдат показани в допълнение пред Оперативния щаб и Народното събрание
Близо 40 браншови организации упорстват работещите да имат правото да извършват отговорностите си при прецизно избрани правила за сигурност. В апела се акцентира, че земеделските стопани от бранш „ Животновъдство “, както и всички преработватели и производители по агро-хранителната верига познават чудесно провалите, които инфекциозните болести предизвикват при животните. Земеделските производители от години са построили прецизна дисциплинираност в използването на ограничения за предварителна защита против болести като африканска чума по свинете и птичи грип.
Извънредното състояние основава доста терзания за животновъдите, при които процесът на работа е непрестанен. Новите ограничения на спешния щаб плануват при болни хора, под карантина до 28 дни да останат и всички, които контактни с него.
" Производственият развой в животновъдните обекти не би трябвало да бъде спиран. Представете си, че в случай че една плантация остане без личен състав и за един ден - това значи закриване на предприятието. В нашия бранш всеки служащ е контактен с другите и даже другите смени контактуват между тях. Дори единствено един или двама служащия да имат проблеми, няма кой да обслужва животните ", безапелационен е Иван Ангелов, член на АЗПБ и притежател на най-голямата българска компания за произвеждане на яйца от свободно отглеждани кокошки.
Специфичният режим на карантина, препоръчан от организациите, се показва в разрешаването на карантинираните работещи да могат при прецизно избран от работодателя маршрут и при проведен длъжностен превоз да се плануват до работното си място, да ползват под надзор одобрени със заповед на началник правила за персонална стерилизация, да поставят труд в регламентираното работно време, след което по съответния маршрут и с проведения длъжностен превоз да се прибират на заявен от тях настоящ адрес на местоживеене.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР