“Национален сбор” на Льо Пен спечели второто мястоРекордно ниска избирателна

...
“Национален сбор” на Льо Пен спечели второто мястоРекордно ниска избирателна
Коментари Харесай

Десницата първа на вота във Франция

“Национален сбор” на Льо Пен завоюва второто място
Рекордно ниска изборна интензивност

Партията на Макрон се надява на балотажите

Френските консерватори “Републиканците” се класираха първи с 27% поддръжка на първия тур на локалните избори във Франция в неделя. Втора е крайната десница “Национален сбор” на Марин Льо Пен с 19%, а “Република, напред!” на президента Еманюел Макрон получи едвам 11%, съобщи Би Би Си.

Същия резултат като ръководещите - 11%, реализираха и Зелените и социалистите.

Резултатите на “Република, напред!” и на “Национален сбор” са надалеч от упованията преди вота. Крайната десница се надяваше на първото място на изборите, както и да победи в най-малко един район още на първия тур, което обаче не се случи. Все отново партията е на път да завоюва първия си район на балотажа на 27 юни, като най-вероятно това ще е Прованс-Алпи-Лазурен бряг, където в неделя получи 33% поддръжка.

Партията на Макрон, която взе участие за пръв път в районни избори (на предходните през 2015 година тя не съществуваше), не очакваше изключително положително показване, само че се надяваше също да завоюва най-малко един район, което не съумя. Все отново получените на първия тур проценти є дават късмет да взе участие в балотажите.
Орор Берже - народен представител от президентската групировка, оприличи резултатите на “демократична плесница за всички ни”.

Друга неприятна изненада на вота бе извънредно ниската интензивност - над 66% от имащите право на глас отхвърлиха да се явят пред урните. Марин льо Пен дефинира това като “гражданска катастрофа” и упрекна държавното управление, че не съумява да вдъхне доверие в политическите институции.

На вота се избира нова власт в 12 района във Франция, в четири отвъдморски територии на страната, на остров Корсика и в 96 департамента. За всичките 4100 избираеми поста се борят над 15 700 претенденти.
Регионалният избор е следен деликатно като индикация за идните след по-малко от година президентски избори.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР