Национален съвет ще координира и съблюдава държавната политика в сектор

...
Национален съвет ще координира и съблюдава държавната политика в сектор
Коментари Харесай

Национален съвет ще следи държавната политика в сектор ”Храни”

Национален съвет ще координира и съблюдава държавната политика в бранш “Храни ”. В него ще са включени представители на всички заинтригувани страни.
Законът за храните се гледа на второ четене в Народното събрание през днешния ден.Вносител на законопроекта е Министерския съвет, а той беше утвърден при първо гласоподаване в зала, още в края на 2017 година.
С новите текстове се уточняват условията за сигурност на храните към бизнес операторите от хранителния бранш и към обектите за произвеждане, преправка и дистрибуция.
Законът за храните за първи път регламентира онлайн търговията при питателните артикули. Предвидено и завишаване на глобите за производителите при открити нарушавания.
До 6 000 лв. санкция или имуществена глоба ще заплати този, който не пусне надзорен орган на територията на обекта при инспекция.
Компетентните органи на национално равнище остават - Българската организация по сигурност на храните и Регионалните здравни инспекции.
Предвидено е основаването на обществен народен указател на всички обекти за произвеждане, преправка и дистрибуция на храни. Такъв указател ще има и за бутилираните минерални и изворни води.
Със закона се вкарва експлицитна възбрана за реклама с деца на генетично модифицирани храни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР