Национален съвет по психично здраве ще бъде създаден като междуведомствен

...
Национален съвет по психично здраве ще бъде създаден като междуведомствен
Коментари Харесай

Създават Национален съвет по психично здраве

Национален съвет по психологично здраве ще бъде основан като междуведомствен орган за реализиране на съгласуваност, съдействие и съвещания при осъществяването и мониторинга на Националната тактика за психологично здраве на жителите на Република България 2021-2030 година Това планува план за Постановление на Министерски съвет, оповестен на електронната страница на Министерство на здравеопазването и Портала за публични съвещания strategy.bg.

Припомняме, бе създадена и одобрена през 2021 година и планува засилено междусекторно съдействие при образуването на политиките в региона на психологичното здраве. Нейната цел бе да даде старт на промяна в психиатричната помощ у нас след рецензията в отчета на Европейската психиатрична асоциация за психиатричната помощ в България за 2018 година, в които се посочваше че „ българската система за психиатрично обслужване е „ фрагментирана “, което води до липса на последователност и в последна сметка – до нарушение на човешките права по смисъла на конвенцията на Организация на обединените нации за отбрана на правата на индивида “.

В плана за разпореждане на Министерския съвет е разказана конструкция на съвета, която включва представители на разнообразни ведомства и организации. Предлага се ръководителят на Националния съвет да бъде представител на Министерство на здравеопазването, а в състава му да бъдат включени също по този начин представители на МТСП, МОН, Министерство на регионалното развитие, Министерство на правосъдието, НЗОК, медицинските университети, БЛС, Българската психиатрична асоциация и национално показаните организации за отбрана правата на пациентите.

Националният съвет ще има разнородни задания, като измежду тях ще бъдат създаването на оферти за нормативни актове, проекти, стратегии и други документи, правенето на експертни мнения и оценка на напредъка и реализацията на задачите на Националната тактика за психологично здраве. Съветът ще се събира най-малко един път годишно, а членовете му няма да получават в допълнение заплащане за присъединяване си в съвещанията. Материално-техническите разноски, свързани с активността на Националния съвет, ще се обезпечават от бюджета на Министерството на здравеопазването.

Общият финансов запас за осъществяването на Националната тактика за психологично здраве на жителите на Република България за целия интервал на деяние (2021–2030г.) е очакван в размер на 57 655 000 лева, като средствата от бюджета на Министерство на здравеопазването са в общ размер на 2 655 000 лева и са в границите на одобрените разноски за съответните години. Те ще бъдат планувани и регистрирани по „ Политика в региона на диагностиката и лекуването “, бюджетна стратегия „ Психиатрична помощ “ и ще бъдат планувани в хода на средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2023–2025 година Според предварителните планове се планува част от дейностите по психично-здравната промяна да се осъществят със средства, обезпечени по стратегии и механизми на Европейския съюз и по други интернационалните стратегии и контракти.

Проектът на постановлението е отворен за публично разискване до 18 юни т. година, а с цялостния му текст можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР