Национален план за възстановяване ПолитикаХристов: Ако не предоговорим Плана, ще

...
Национален план за възстановяване ПолитикаХристов: Ако не предоговорим Плана, ще
Коментари Харесай

Държавата разширява програмата за соларни панели за бизнеса

Национален проект за възобновяване ПолитикаХристов: Ако не предоговорим Плана, ще изгубим пари по негоЕвропариРекордният фонд за възобновяване на Европейски Съюз е под риск
Държавата ще направи промени в една от най-важните стратегии за бизнеса по линия на Плана за възобновяване и резистентност – за създаване на лични ВЕИ съоръжения до 1 MW, в това число акумулатори за предпазване. „ Ремонтът “ на изискванията по процедурата ще бъде изработен в границите на към месец, тъй че тя да се отвори за претенденти още през февруари.

По своята същина измененията ще дадат опция на повече компании да аплайват. Според плануваните промени, оповестени от Министерството на нововъведенията и растежа, на изискванията за утвърждение ще дават отговор и по-големи компании, а точно такива с до 3000 заети лица. Това стана ясно на специфична конференция на „ 24 часа “ и КРИБ, отдадена на Плана за възобновяване и европейските структурни фондове.

Големите предприятия също ще могат да се възползват от тази стратегия “, разясниха от ведомството.

Освен това срокът за кандидатстване ще бъде повишен от 2 на 3 месеца, тъй че да се даде опция на повече компании да аплайват.

Обмислят се и други промени след подадените мнения по време на публичното разискване, което завърши на 12 януари. Сред тях е и да бъде понижен потенциалът на батерията, в която да се съхранява неизползвана сила.

Ресорният министър Александър Пулев разкри, че по време на разискването министерството е получило над 120 коментара по процедурата,

което демонстрира високото равнище на интерес “.

Повечето от тях ще бъдат взети под внимание, като тази седмица не престават диалози по процедурата.

Бюджетът на процедурата е 200 млн. лева, които биха стигнали за към 550 компании, по калкулации на Асоциацията на организациите на българските работодатели. Минималната сума за кандидатстване е 100 хиляди лева, а оптималната – 1 милион, като съфинансирането е сред 35 и 50% според от мястото на реализацията и други критерии. Прогнозата на огромния бизнес обаче е, че с новите по-широки критерии претендентите може да доближат 7 хиляди, или доста над разполагаемия запас.
Наддоговаряне
От бизнес асоциациите са изпратили предложение за наддоговаряне на бюджетите по процедурите, в това число с всички възможни оферти, които другояче в този момент попадат в листата с запаси. Това се отнася за всички стратегии – както по Плана за възобновяване, по този начин и по европейските стратегии, за които е видно от началото на годината, че провокират възторг измежду българските компании.

Както министър Пулев, по този начин и вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов оповестиха подготвеност за това, само че топката е в полето на финансовото министерство, което би трябвало да направи сметки дали бюджетът може да си разреши това.

Това би трябвало да е посоката. Подкрепям да търсим решение ресурсът да се усили “, разяснява Пеканов.

Припомняме, че по първата процедура по Плана за възстановяван и резистентност за софтуерна рационализация бяха подадени близо 2500 оферти за 630 млн. лева, а действително утвърдени бяха 953 за 255 млн. лева, колкото е и ресурсът на програмата. По думите на представител от Министерството на нововъведенията до края на месеца ще бъдат изпратени предложения за сключване на контракти до утвърдените компании.

По втората процедура по Плана пък подадените оферти надвишиха четири пъти бюджета ѝ – близо 7700 компании аплайваха по процедурата, с която се финансира дигитализацията, възстановяване на киберсигурността и внедряването на други софтуерни решения за бизнеса. Общо подадените оферти бяха за 146.5 млн. лева при 30.6 млн. лева бюджет. По тази мярка министерството даде поръчка, че през февруари ще бъдат оповестени резултатите.
Втората стратегия за бизнеса по Плана за възобновяване провокира възторг
Така по груби сметки единствено по тези две стратегии бюджетът би се натоварил с малко под половин милиард лв..
ГЕРБ желае да пренасочи още пари за слънчеви панели на покривите
Друго предизвикателство пред бюджета би било и индексацията на договорите със строителния отрасъл, защото поради инфлацията плановете нарастват.

Пеканов уточни, че това е проблем „ във всички европейски страни “, а отговор би било потреблението на национално финансиране. За това обаче би трябвало да се водят диалози с финансовото министерство, посочи вицепремиерът. Такива под една или друга форма се водят от близо година, само че към момента няма резултат.
Останалите пари по Плана
Средствата за България от второто заплащане по Плана за възобновяване евентуално ще се забавят с месеци. Въпреки че редица законопроекти към момента не са признати, а животът на Народното събрание изтича, и макар отварянето на процедура по предоговаряне на Плана за възобновяване с Европейската комисия, Пеканов акцентира, че България ще продължи да работи по всички останали цели и промени.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинсоларна апаратура слънчеви панели проект за възобновяване държавна стратегия Атанас Пеканов Александър Пулев ВЕИ ПоследниНай-четениЕвропари 44 Държавата уголемява програмата за слънчеви панели за бизнеса Бюджет и финанси 108 Кабинетът ще субсидира автобусните транспорти с още 27 млн. лева Бюджет и финанси 104 Бизнес интензивността в еврозоната изненадващо се върна към напредък Градоустройство 1220 Къде тъкмо ще минават новите станции на метрото до бул. „ Цариградско шосе “ Любопитно 17421 Кои са най-евтините страни за живот и работа в Европа Имоти 14587 Напълно подготвени жилища – новият шлагер на българския пазар Личности 8984 Провинциалното момче, което построи империя от първокласни марки Компании 6434 „ Цената “ пораства: Nexo се закани да съди България за над $1 милиард Всички новиниОще от ЕвропариВиж всичкиПървите европари от новите 22 милиарда лева за България потеглят до 2 месецаРекордният фонд за възобновяване на Европейски Съюз е под рискГЕРБ желае да пренасочи още пари за слънчеви панели на покривите
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР