Национален план за развитие на биологичното производство до 2027 година

...
Национален план за развитие на биологичното производство до 2027 година
Коментари Харесай

6 пъти за 7 г. са увеличени сертифицираните площи за биокултури у нас

Национален проект за развиване на биологичното произвеждане до 2027 година приготвиха в земеделското министерство, оповестиха от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Сертифицираните площи за развъждане на биологични култури в България през последните 7 години са се нараснали над 6 пъти .

Към 2018 година площите в система на надзор са 162 332 ха, а към 2011 година те са били 26 622 ха. От 2015 година насам, България заема едно от челните места по площи с лозя, отглеждани по методите на биологичното земеделие в Европейски Съюз, което прави допустимо производството на биовино .
 Биоземеделците договориха да си имат отраслов министър
Биоземеделците договориха да си имат отраслов министър

Той ще бъде препоръчан от сектора

Страната ни е измежду водачите в Европа по отношение на брой пчелни кошери, отглеждани в сходство с методите на биологичното земеделие . Към 2011 година броят им е 58 855, а през 2018 година нараства четири пъти и доближава до 265 069. В интервала от 2016 година до 2018 година се регистрира растеж и при засадените площи с роза и лавандула, надлежно към 2018 година те са 2255 ха и 7 021 ха.

България е най-големият производител на биологично розово и лавандулово масла в света , твърдят от МЗХГ. Това дружно с увеличеното произвеждане на други разнородни биологични етерични масла, като масло от маточина, затвърждава позициите й на обичаен и издирван производител на тези етерични масла . Това дефинира страната като основен производител с обичаи в производството на първични материали за био козметиката.

Предвижда се 30 % от тях да бъдат подпомагани по такива схеми . Създават се условия за резистентност на дребните и фамилни биологични стопанства, посредством поощряване сдружаването на производителите . Сред другите цели са включване на био артикули в схемите " Училищен плод " и " Училищно мляко ".
 Отпуснаха спомагателни 3 млн. лв. за био плодове и зеленчуци
Отпуснаха спомагателни 3 млн. лв. за био плодове и зеленчуци

Средствата са по схемите за обвързано подкрепяне за Кампания 2018 година

Предвижда се годишно присъединяване на биологични стопанства в схемите за краткотрайна претовареност на служащи в тях . Създават се благоприятни условия и за безвъзмездни консултантски услуги и професионално образование за биофермери по ограниченията по ПРСР при започване на новия програмен интервал, прецизираха от МЗХГ.

Предвижда се т.г. да основат и дирекция " Билогично произвеждане " в МЗХГ . Сред задачите на проекта са и включване на схеми и ограничения за подкрепяне на ферми, които не дават отговор на критериите за подкрепяне по размер 11 " Билогично произвеждане " по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР).

България разполага с подобаващи почвени и климатични запаси за развиване на биоземеделие, твърдят от МЗХГ. С 20 пъти повече е повишен броят на биологичните оператори, като през 2008 година те са били 311, а към края на 2018 година са 6 660 .

Биоземеделието е предпочитан бранш за подкрепяне по капиталовите ограничения по ПРСР. От началото на 2007 година досега по Програмата са изплатени към 150 млн. евро , главно за планове за рационализация на биологичните аграрни стопанства, следвани от планове на млади фермери, дребни стопанства и планове за преправка на био първични материали.

Съвместно с представители на контролиращи и консултантски организации, научни институти и университети, организации на биологичните производители и търговци са избрани стратегически цели в поддръжка на българското биопроизводство , осведомят от земеделското ведомство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР