НАТО възнамерява да въведе задължението за колективна отбрана и в

...
НАТО възнамерява да въведе задължението за колективна отбрана и в
Коментари Харесай

България ще брани чужди спътници от нападение

НАТО има намерение да вкара задължението за групова защита и в Космоса. На срещата на високо ниво на 14 юни в Брюксел ще бъде подложен въпросът за разширяване на действието на член 5 от Устава на организацията, тъй че нападението против спътници на страни членки да се счита за нахлуване против всички страни от алианса. Намерението бе огласено от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за немското списание.

Въз основа на член 5 България взе участие в задача в Афганистан, която бе в отговор на нападението на " Ал Кайда " против кулите близнаци в Ню Йорк и други обекти на 11 септември 2001 година По гледище на Съединени американски щати тогава за първи път бе задействана тази клауза в устава. Иначе България не е жертва на афганистанско нахлуване.

" Очаквам, че държавните и правитествени ръководители ще вземат решение, съгласно което всяко съществено нахлуване против наши спътници или различен капацитет в Космоса може да докара до задействане на клаузата за групова защита ", споделя Столтенберг. " По този метод за Космоса ще работи същото (задължение), както на сушата, морето, въздуха и киберпространството. Нападението против един, ще значи нахлуване против всички и надлежно всички ще могат да отговорят ". 

Но той се изрече срещу милитаризация на Космоса: " Ние сме защитителен съюз. Няма до разполагаме оръжие в Космоса. Спътниците играят ключова роля в връзките и защитата и би трябвало да бъдат предпазени ".

РАДЕВ ОТИВА В БРЮКСЕЛ

Президентът Румен Радев ще управлява българската делегация за присъединяване в Срещата на държавните и държавните ръководители на страните-членки на НАТО, която ще се състои на 14 юни в Брюксел, заяви неговата пресслужба. Стратегическата визия за дълготрайно адаптиране на Алианса към новите провокации и съответни решения за използването на тактиката НАТО 2030 ще бъдат тематиките, обсъждани на срещата на върха. Очаква се по време на форума президентът Румен Радев да организира двустранни срещиь, са споделя в известието. 

32-рата среща на високо ниво на НАТО, в която ще взе участие за първи път президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, ще бъде най-кратката за съвсем 20 години. Тя ще продължи единствено около два часа и половина в една работна сесия. Обикновено такива срещи се привикват за два дни, като през втория ден има сесия с ръководители на партньорски страни. Този път няма да има спомагателна сесия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР