НАТО очаква България да похарчи за отбрана тази година 1,56

...
НАТО очаква България да похарчи за отбрана тази година 1,56
Коментари Харесай

НАТО каза колко пари да похарчи България за отбрана тази година

НАТО чака България да похарчи за защита тази година 1,56 на 100 от Брутният вътрешен продукт или 1,253 милиарда $, сочат данни, показани през днешния ден от алианса, съобщи Българска телеграфна агенция.

Това би било с 0,01 повече от предвижданите разноски за предходната година, демонстрират данните. Очакванията на пакта в края на предходната година бяха нашата страна да вложи в защита за 2020 година 1,93 на 100 от Брутният вътрешен продукт и през днешния ден тази прогноза е намалена с 0,38 на 100.

От 2019 година у нас отбранителният бюджет нараства сензитивно, като за тази година се чака това да коства по 131 $ на глава от популацията.

По-малка тежест за обществото имат военните разноски единствено в Северна Македония (85 долара) и Черна гора (122 долара).

През 2014 година държавните и държавните ръководители на страните от НАТО одобриха цел за отбранителни разноски, равни на две на 100 от Брутният вътрешен продукт до 2024 година. Най-новите данни бяха публикувани в навечерието на годишната среща на върха на НАТО, планувана за идния понеделник в Брюксел.

Президентът Румен Радев ще управлява българската делегация за присъединяване в Срещата на държавните и държавните ръководители на страните-членки на НАТО, която ще се състои на 14 юни в Брюксел, оповестиха в това време от прессекретариата на президента.

Стратегическата визия за дълготрайно адаптиране на Алианса към новите провокации и съответни решения за използването на тактика НАТО 2030 ще бъдат тематиките, обсъждани на срещата на върха. Очаква се по време на форума президентът Румен Радев да организира двустранни срещи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР