Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има

...
Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има
Коментари Харесай

Борисов: Няма натиск върху болниците, предстои трета битка с вируса

 Натиск върху лечебните заведения у нас не се регистрира, има задоволително свободни кревати, а повишението на заболеваемостта се дължи на английския вид на COVID-19. Само за ден още веднъж са ваксинирани над 20 000 искащи, с което общият брой на имунизираните е над 243 000 българи.

Това бе докладвано на работно заседание при министър-председателя, в което участваха министърът на опазването на здравето, представители на Националния действен щаб и заместник-председателят на УС на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов.

" В момента сме в третата решителна борба и вълна на ковид. Здравната ни система е готова за плавното повишаване на случаите, което отчитаме. Но разчитаме на самосъзнанието, на персоналния избор и чувството за независимост на българите. Личната отговорност е тази, която ще защищити жителите “, съобщи министър председателят Борисов. Министър-председателят бе безапелационен, че прилаганите ограничения у нас са верни и по тази причина страната ни е на 18-о място по място по заболеваемост в Европа. " Имаме също 243 576 имунизирани и над 208 000 души оздравели “, акцентира Борисов.

Министър-председателят добави, че с предстоящите огромни количества ваксини след 9 март, още веднъж ще могат да се имунизират по 20 000-21 000 души дневно. " Така че имаме ли ваксини, те доста бързо ще бъдат сложени – и етапите ще вървят, и зелените коридори също. Въпросът е компаниите производители да си съблюдават прецизно договорите “, съобщи министър-председателят.

В рамките на работното заседание министърът на опазването на здравето рапортува на премиера, че поради следеното покачване на случаите на COVID-19 се усилват болничните кревати на национална база с оглед подготовката на здравната система. " Към момента обстановката е под надзор. Очакваме новите дози ваксина в България, с които ще задоволим потребностите на българските жители и ще увеличим хода на имунизацията в страната “, акцентира министър Ангелов.

Зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов посочи, че общопрактикуващите лекари са подготвени да се включват по-активно в процеса на имунизация. " Би било добре 50% от всички постъпващи у нас ваксини да бъдат предоставени на общопрактикуващите лекари за да бъдат обхванати избрани групи от популацията като уязвими пациенти и възрастни хора с хронични болести “, разясни доктор Брънзалов.

Главният здравен държавен контрольор и член на НОЩ доцент Ангел Кунчев регистрира, че заболеваемостта у нас постепенно и последователно пораства. " В идващите 2-3 седмици ще сме очевидци на повишаване на случаите – това е третата вълна, провокирана от английския вид на ковид. Моят апел към българските жители е да продължат да съблюдават ограниченията, с цел да може вълната, която ще преживеем, да е оптимално под надзор и оптимално ниска “, безапелационен бе доцент Кунчев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев също осведоми, че покачването в някои области на страната на новите случаи не се дължи на разхлабването на ограниченията, а на циркулацията на английския вид. " Този вид се оказа доста по-лесно предаващ се и доста по-лесно заразява хората. В България към момента не е потвърден нито бразилският, нито южноафриканският вариант, потвърждава се единствено английският “, рапортува още проф. Кантарджиев.

Във връзка с тематиката за опцията на доставки от ваксини, отвън утвърдените от Европейска комисия досега, изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов акцентира, че българското законодателство е напълно синхронизирано с европейското и според него оценката за всеки нов лекарствен артикул следва да се прави от Европейската организация по медикаменти. " Нашето национално законодателство не ни разрешава българската организация по медикаментите да извърши такава оценка, защото регламентът е наложителен и би трябвало да попадне в оценката на Европейската организация по медикаментите “, посочи Кирилов и добави: " На този стадий България не може да извърши национална процедура като оценка на която и да е ваксина, друга от тези, които са позволени за приложимост “. Богдан Кирилов акцентира, че страната ни има цялостната подготвеност, откакто завърши оценката на европейската организация, в България да бъдат основани условия за бързото използване на имунизациите, които в бъдеще ще бъдат утвърдени.

В хода на работното заседание министър председателят Борисов разпореди на здравния министър Ангелов да стартира разискването на разпоредбите и ограниченията, при които у нас ще се позволяват непознати туристи. " Много ясно би трябвало да сме показали на нашия туристически отрасъл по какъв начин ще одобряваме туристите – с писиар, без писиар, с антигенен тест, със зелен паспорт или по този начин като считате за вярно. Но ясно да е несъмнено, с цел да не провалим новия туристически сезон “, безапелационен бе министър председателят Борисов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР