Натъкнахме се на данни за обосновано предположение за нарушение на

...
Натъкнахме се на данни за обосновано предположение за нарушение на
Коментари Харесай

Опасни инсталации на Бургаското пристанище: Нарушен ли е законът?

Натъкнахме се на данни за обосновано съмнение за нарушаване на закона при създаване на съоръжения с рискови химикали на “Терминал 2А ” на пристанище Бургас.

Това разгласи на конференция в Бургас членът на Националния съвет на “Да България ” Димитър Найденов. 

От няколко дни Найденов сигнализира обществеността, че наоколо до центъра на града има резервоари за сярна киселина с съдържимост 50 000 тона, за течни горива с съдържимост 5000 т, и резервоари за полутечен пропан-бутан. И че това крие заплаха за жителите, тъй като инсталациите са ситуирани наоколо до града.

През 2017 година шефът на РИОСВ-Бургас е отказал осъществяването на Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Същият шеф издаде позволение за градежа на хотела-подпорна стена на Алупу, сподели Найденов. И акцентира, че с изключение на вероятно нарушаване на закона, с което може да бъде застрашено здравето на хората и нечиста природата, е лишен и гласа на локалната общност. Защото в процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда главен детайл е публичното разискване, при което жителите, неправителственият бранш и държавните институции биват поканени да изразят мнение и причини, съгласни ли са такива уреди да бъдат построени.

Найденов подсети, че депутатът от “Демократична България ” Ивайло Мирчев към този момент насочи парламентарно питане до четирима министри – на околната среда, на превоза, на финансите, и на вътрешните работи, дали складовата и товарна активност е рискова за живота и здравето на жителите и дали са нарушени нормативни разпореждания.

„ Терминал „ 2А ” и огромна част от пристанище „ Изток ” бяха дадени на един концесионер, обвързван с братята Домусчиеви. Впоследствие на същия оператор беше даден и терминал „ Запад ”.

Димитър Найденов зададе и обществено въпроса, дали в случай че концесионерът е имал задължението при концесионирането да влага забележителна сума едновременно, не се е опитал непознати вложения да бъдат показани като негови лични. Той подсети също, че пристанищата са детайл от националната сигурност, което придобива особена значимост при сериозния световен риск от терористични закани след 2001 година

На 19 февруари пристанищният терминал “Бургас Изток 2 ” разгласи, че отваря порти за жители, с цел да се уверят сами в сигурността на инсталациите. “Дано да е по този начин, и в случай че нашата активност е съдействала за прозрачността на пристанището, ще сме удовлетворени ”, сподели Найденов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР