Настроенията срещу затворените училища и продължаващото вече втори месец дистанционно

...
Настроенията срещу затворените училища и продължаващото вече втори месец дистанционно
Коментари Харесай

Настроенията срещу затворените училища стават революционни

Настроенията против затворените учебни заведения и продължаващото към този момент втори месец отдалечено образование за гимназистите стават съвсем революционни.  Директори апелират за анулация на заповедта на здравния министър, прогнозирайки образователна злополука. Родители пишат петиции за неотложно възобновяване на присъственото образование за учениците то 5 клас, желаят оставки и даже призовават къде на смешка, къде наистина  " всички да отидем на учебно заведение ". На този декор здравното министерство даде обещание поредна порция тестове за огромните възпитаници, които към този момент са извънредно демотивирани от обучението от разстояние.

Здравният министър Стойчо Кацаров заяви пред  че " има подписани контракти и предоставени 1.5 милиона теста на системата на образованието ". По думите му още 600 000 теста е трябвало да бъдат получени до петък 27 ноември, но са арестувани от митнически надзор и ще бъдат доставени до края на тази седмица. За въпросните 1.5 млн. теста през вчерашния ден от МОН обясниха, че те към този момент са разпределени в учебните заведения - до 26 ноември т.г. са изразходени близо 600 000 теста, а станалите 900 000 ще стигнат за проучването на дребните възпитаници до 10 декември т.г. 

Кацаров даде детайлности и за най-новата си поръчка. " Вчера подписах контракти с компаниите, които са спечелили поръчката, за още 2.7 милиона теста, които са със период на доставка 9 декември . Т.е. общо от 8 ноември до момента са доставени 1.5 млн. и чакаме още над 3 млн. теста. Тези 4.5 млн. теста биха били задоволителни за тестване на всички деца до края на 2021-ва ", пресметна той за следващ път.

Учители, шефове, родители и възпитаници обаче към този момент изпадат в извънредно обезсърчение поради дългото отдалечено образование.

" Намираме се в един ужасяващ учебен локдаун. Нищо не се случва в електронното образование заради тоталната липса на интерес и от двете страни. Това ще се отразява дълго във времето и по тази причина всички ръководещи би трябвало да са наясно, че ни чака тежко бъдеще на просветителна основа ", разяснява пред Диян Стаматов, шеф на 119 учебно заведение в София и ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура. " Задължително би трябвало да се върнем присъствено оптимално бързо, всеки ден закъснение е пагубно заплашителен за всички ", счита той.

до премиера и до Кирил Петков и Асен Василев от " Продължаваме промяната " пуснаха и от Национална мрежа за децата.  Те упорстват за неотложно връщане на учениците в клас и показват, че създадената от МОН и със съдействието или бездействието на Министерство на здравеопазването обстановка с огромните възпитаници, за които няма проби, е " скандална и безусловно неприемлива ". " Българското обучение е наложително и гратис за всички деца и постоянно е било заявено като главен и надпартиен приоритет на страната. В момента то освен е дълготрайно неефективно за трета образователна година за огромна част от децата, само че се трансформира и в дискриминационно и недостъпно по симптом социално-икономическо състояние, възраст и географска локация ", споделят те.

От НМД считат, че през миналата половин година редовно и съзнателно са били пропускани благоприятни условия за адекватно обезпечаване на присъствена 2021/2022 година, като вместо това жертва на политически упоритости още веднъж са станали децата. " В същото време ограниченията за възрастните са закъснели, неефективни и в огромната си степен не се съблюдават. На фона на учещи онлайн деца, се подхващат държавни ограничения за облекчение на режима за задгранични туристи, с цел да се обезпечи ски сезона, а рестриктивните мерки на зеления документ се управляват действително в прекомерно дребен брой обществени заведения и прояви ", споделят оттова. От организацията виждат и открита дискриминация в разрешаването на частните учебни заведения да закупуват със свои средства проби, с цел да върнат учениците, до момента в който за държавните остана единствено опцията за връщане на децата само при условия на зелен документ. 

" Наблюдаваме неприкрита война в обществените мрежи сред МОН и Министерство на здравеопазването, които вместо да търсят бързи и съответни дейности в интерес на българските деца, не просто бездействат, а наподобява съзнателно отхвърлят да бъдат сътрудници, да поемат отговорност и да работят за действителни и ефикасни решения. Назначените служебни министри сложиха политическите си кариери и персонални ползи пред тези на децата на България и не направиха на практика нищо, когато към момента имаше късмет образователната година да бъде избавена, а децата да учат присъствено и в безвредна среда, както ВСИЧКИ свои връстници в Европа и огромна част от света ", показват от НМД.

Докато чака проби от Министерство на здравеопазването, МОН позволи на частните учебни заведения сами да закупуват проби, а на държавните даде опция да възстановят присъствените занятия при 50% възпитаници със документ. Ефектът от мярката обаче е най-малък, а към този момент други решения не се обрисуват. От през днешния ден има известни облекчения в системата, само че най-вече за самостоятелните часове и практическите изпити. Повече за актуализираните Насоки за образование, които са в синхрон с новата заповед на здравния министър, може да се види . 

 

На ръба

Някои родители са на ръба да подхващат и по-драстични действия. " Последни дни на опити за писане на писма и водене на разговор. Предлагам идната стъпка да е всички да отидем на учебно заведение " , написа на полу на смешка Антонина Кенова от Инициативния комитет " За качествена и новаторска просветителна система ". Според нея просветителният министър е предал децата, защото не се е преборил пред здравния министър училищата да не бъдат затваряни. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР