Настоявахме в бюджета да се предвидят средства за междуселищните автобусни

...
Настоявахме в бюджета да се предвидят средства за междуселищните автобусни
Коментари Харесай

Автобусните превозвачи пред Tribune: Задържахме цените на билетите две години, сега може да поскъпнат с до 50%

Настоявахме в бюджета да се плануват средства за междуселищните автобусни линии, само че това изрично ни беше отказано
„ Ние сме в извънредно тежко положение от момента, в който пандемията настъпи. Към нея, като прибавим нерегламентираните транспорти на пасажери и високите цени на горивата, обстановката в сектора изобщо не е добра. Знаете, че към този момент втора година съумяваме да задържим цените такива, каквито са, макар нарастването на всички консумативи и скока в цените на горивата. Вече просто не сме в положение да се оправим, тъй като нямаме и действителното подкрепяне от страна на страната, изключително за междуселищните автобусни линии “. Това съобщи пред Tribune.bg Магдалена Милтенова – ръководител на Конфедерацията на автобусните превозвачи по отношение на новината, че от идната седмица от сектора стартират поетапно покачване на цените на билетите - както за градските, по този начин и за междуселищните пътувания.

„ Това, което сме разговаряли с транспортния министър Николай Събев е, че в действителност, с цел да може да бъде облекчена тежестта върху бюджета, ние би трябвало да завишим цените на билетите и то изцяло разумно от икономическа позиция, тъй като виждате, че безусловно всички цени сега, било на хранителни артикули, други артикули, медикаменти, безусловно всичко сега върви нагоре. Няма по какъв начин единствено в превоза цените да останат на същите равнища, в случай че за него не се планува съответното подкрепяне “, добави Милтенова.

По думите ѝ цените на билетите за градски и междуселищни пътувания не са се променяли от 2017 година насам.

„ Хората би трябвало да знаят, че в действителност има обитаеми места в страната, в които в продължение на 10 години цената на билета не е завишавана до момента. Обствоятелствата сега обаче ни принуждават да го създадем “, безапелационна е Магдалена Милтенова.

„ Законът ни разрешава при сходни форсмажорни условия да завишим цената с 50% от тази, която е била контрактувана изначално при подписване на договорите. Това обаче не значи, че на всички места цената ще бъде повишена с 50%. Всичко е въпрос на калкулации от страна на сътрудниците – на пътникопоток, инфраструктура на самото обитаемо място, интензитет на придвижване, нерегламентираният транспорт също е от голямо значение. Ако страната в последна сметка се намеси и прекрати този тип противозаконна активност, ние ще имаме надлежно и повишаване на пътникопотока в рейсовете, което би облекчило въпреки това превозвачите и би асъдействало за по-добра цена за пътешестване на жителите. Всичко е сложно. Това, което сега следим е, че в Стара Загора от началото на годината е повишена цената. Но защото това беше един от градовете, който първи предприе тази мярка, считам, че нарастването остана неусетно на фона на всички останали събития. От 1 януари 2022 година цената на билетите в Стара Загора към този момент е 1,30 лв., в Плевен от 1 март е 1,50 лв., а в Благоевград към днешна дата е увеличена с 50% и става 1,20 лв., тъй като преди този момент е била 0,80 лв. “, акцентира ръководителят на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

По думите ѝ е доста релативно да се каже в кой регион с какъв брой ще бъде увеличена цената.

Тя уточни още, че цените на билетите за междуселищните линии от Републиканската транспортна скица по направлението Благоевград – Сандански – Петрич – Гоце Делчев също са повишени, само че с не повече от 20%.

„ Пример е „ Благоевград – София “, където билетът беше 10 лв., в този момент към този момент е 12 лв.. Но нали разбирате, че и това е извънредно незадоволително и ние ще продължим да имаме потребност от поддръжката на страната, тъй като един сладолед сега коства 5 лв.. Колкото и неуместно да звучи. На фона на цени на хляба от 2 лв., киселото мляко – 1,50 лв., олио – 5 лв., няма по какъв начин ние да продължим да работим на цена 1 лев и с този 1 лев да можем да осигурим на чиновниците си обикновено трудово заплащане, пари за горива, за поддръжка на тези транспортни средства, с цел да има въпреки всичко и сигурност при прилагане на тази услуга “, сподели още Магдалена Милтенова.

На въпрос какво прави страната в тази сериозна обстановка за сектора и какви са настояванията на превозвачите към министерствата на превоза и финансите, тя отговори по този начин:

„ Предстои да създадем един необятен конгрес през месец април под патронажа на Министерството на превоза, който ще сложи на дневен ред проблемите на автобусния бранш, метода на възлагане, актуализация на транспортните схеми, което по някакъв метод ще повлияе позитивно върху самия отрасъл, дотолкоз, доколкото в изискванията, в които се намираме, това ще бъде допустимо. Знаете, че ние настоявахме извънредно доста в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година да се плануват средства за междуселищните автобусни линии. Знаете, че това изрично ни беше отказано “.

Милтенова означи, че от Конфедерацията имат диалози в тази посока с министър Събев, като концепцията е въпросните промени в бранша да стартират, с цел да може той да се финансира по някакъв метод.

„ Очакваме надлежно позицията на Министерството на превоза по тематиката, дали такива средства ще бъдат планувани във допустимо най-кратки периоди, тъй като актуализацията на бюджета през месец юли е прекомерно надалеч и ние няма по какъв начин да издържим, а пък и нарастването на цените на билетите сега по никакъв метод няма да реши казуса на 100%, защото при едно нарастване на цената на горивата с 200%, какъвто е казусът при рейсовете, които употребяват метан, на процедура с 50% нарастване на цената на транспортите не можем да компенсираме тази разлика в скока на горивата. При всички случаи тематиката остава отворена. Продължаваме да приказваме. Да, нарастване ще има, най-вероятно в цяла България. Това ще бъде по преценка на всеки от сътрудниците, на съответната община, възложител на транспортите, доколко е възможно и какъв брой може да бъде повишен този билет. Оттам нататък напъните ни ще продължат в диалози за опциите за подкрепяне, тъй че да могат хората да употребяват услугата. Важно е да кажа, че сега, макар нарастването на цената на билетите в Благоевград, сътрудниците резервират цената на абонаментните карти за пенсионери и възпитаници такава, каквато е била досега, тъй като въпреки всичко това са уязвимите обществени групи, на които ние би трябвало да осигурим опция за напредване “, разяснява още Магдалена Милтенова.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР