Настоящият турски президент Реджеп Тайип Ердоган беше избран за нов

...
Настоящият турски президент Реджеп Тайип Ердоган беше избран за нов
Коментари Харесай

Ердоган остава начело на Турция за още пет години

Настоящият турски президент Реджеп Тайип Ердоган беше определен за нов петгодишен мандат отпред на югоизточната ни съседка.

На база 99.85% обработени гласове Реджеп Ердоган печели втория тур на президентските избори в Турция с 52.16% по отношение на 47.84% за Кемал Кълъчдароглу , данните на държавната Анадолска организация. Ердоган получава 27 725 131 гласа, до момента в който за Кълъчдароглу са дали своят вот 25 432 951 гласоподаватели. Разликата сред двамата на първия избор беше 4.6% (около 2.5 млн. гласа) в интерес на Ердоган.

Избирателната интензивност е 85.71%. Общият брой на дали своят вот е 51 414 604 души. На първия тур на изборите, провел се на 14 май, изборната интензивност беше 87.04%. 

При 100% регистрирани гласове в България печели Кълъчдароглу с 1427 гласа (72.47%) по отношение на 542 гласа (27.53%) за Ердоган.

Реджеп Тайип Ердоган е водач на проислямистката Партия на справедливостта и развиването. На 69-годишна възраст той към този момент е най-дълго управлявалият водач на Турция, защото от 2003 година управлява страната като министър-председател, а от 2014 година като президент. Националистическо-ислямисткият алианс на Ердоган също по този начин резервира позициите си в Народното събрание на парламентарните избори преди две седмици, което в допълнение бетонира властта му.

Наричан „ Турският Ганди “, 74-годишният Кемал Кълъчдароглу е очевидно спокоен, харизматичен и мил. След продължителни договаряния, през март тази година той беше определен от 6 опозиционни партии да детронира Реджеп Ердоган от властта. Лидерите на опозицията стигнаха до сложното решение да повдигнат точно него макар мощните фигури на кметовете на Истанбул и Анкара – Екрем Имамоглу и Мансур Яваш. Кълъчдароглу съумя да притегли най-много вота на младите, образовани поданици на огромните градове, както и на болшинството от кюрдите в страната. Това, наподобява обаче, не му бе задоволително, с цел да победи настоящия президент на Турция Реджеп Ердоган. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР